General SAD: NATO ne bi mogao da odbrani Baltik od Rusije

© REUTERS / Ints Kalnins Američki avion F-22 «Raptor» pored zastava NATO i SAD
Američki avion  F-22 «Raptor» pored zastava  NATO i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO snage trenutno ne bi mogle da zaštite baltičke zemlje od napada Rusije, ocenio je komandant američkih kopnenih vojnih snaga u Evropi general Ben Hodžis.

On je za nemački „Cajt“ rekao da je saglasan sa procenom vojnih analitičara da bi ruske snage mogle da osvoje prestonice Litvanije, Letonije i Estonije u roku od 36 do 60 sati, preneo je AFP.

„Rusija bi mogla da preuzme baltičke zemlje brže nego što bismo mi mogli da ih obranimo“, rekao je Hodžis. 

On je istakao da su NATO snage uočile brojne nedostatke tokom nedavnih vojni vežbi pod nazivom „Anakonda“ u Poljskoj, navodi AFP pozivajući se na članak iz sutrašnjeg izdanja „Cajta“ koji mu je dostavljen. 

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
NATO pojačava agresivnu retoriku — Rusija mora da odgovori

Hodžis je ocenio i da teška vojna oprema ne bi mogla da bude dovoljno brzo prebačena iz Zapadne u Istočnu Evropu i istakao je da je zabrinut zbog komunikacione tehnologije koju Alijansa poseduje.

On je dodao da nije bezbedna ni komunikacija preko radija ni putem imejla.

U vojnim vežbama pod nazivom „Anakonda“ učestvovali su vojnici iz više od 20 država-članica NATO, iako su zvanično to bile vežbe poljske vojske. 

Početak vojne vežbe „Anakonda 16“ u Poljskoj - Sputnik Srbija
Vojne vežbe nadomak ruskih granica – iznenađujuća glupost

Hodžis je za nemački list rekao da su „pojedine zemlje, poput Francuske i Nemačke, smatrale da bi bila prevelika provokacija za Rusiju da se one nazovu vežbama NATO snaga“. 

NATO je prošle nedelje, uoči samita u Varšavi, najavio da će rasporediti četiri bataljona u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj kako bi se suprotstavili „sve agresivnijoj“ Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala