#SputnjikIntervju: Rusi stižu u „Ečku“ (audio)

Rusi stižu u „Ečku“
Pratite nas
Rusko-srpski humanitarni centar gradiće bazu kod aerodroma „Ečka“ ali ne vojnu, nego trenažnu, kažu za Sputnjik Bojan Glamočlija i Vjačeslav Vlasenko, kodirektori tog centra, koji je od samog osnivanja trn u oku Vašingtonu i Briselu, iako se bavi isključivo pružanjem pomoći Srbiji i njenim građanima u vanrednim situacijama.
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: O ruskom centru u Nišu odlučivaće sledeća vlada

Gospodine Glamočlija, pojedini mediji tvrde da ste im lično indirektno potvrdili da će kod aerodroma „Ečka biti izgrađena baza. Da li su ovi navodi tačni i o kakvoj bazi je reč?

— Glamočlija: U Srbiji postoji velika potreba za obukom jedinica Civilne zaštite i profesionalnih vatrogasno- spasilačkih jedinica. Do ideje o još jednom centru je moralo da dođe, zato što ne postoji  centar koji bi obučavao ove jedinice, kao i Dobrovoljna vatrogasna društva koja imaju oko sto hiljada članova. U Vojvodini imamo rizike na naftnim postrojenjima, imamo NIS, „Gasprom“, „Srbijagas“, takođe u Zrenjaninu je izgrađena ogromna kaučukara, ima dosta hemijskih fabrika, odnosno rizika. Ako se bude radio poligon u Vojvodini, on bi se radio samo za rizike na teritoriji Vojvodine, dok bi se ovo u Nišu što već radimo bavilo sasvim drugim rizicima. Tako bismo imali celinu u dva poligona za obuku.

Kroz sve te priče, nagađanja o vojnoj bazi, kao da provejava određena doza straha. Šta ruska strana u Centru misli o svemu ovome?

Migranti na srpsko-makedonskoj granici u Miratovcu blizu Preševa. - Sputnik Srbija
Srpsko-ruski humanitarni centar pomaže centar za prihvat izbeglica

— Vlasenko: Kada nemaju druge razloge, onda optuže Rusiju makar i za humanitarne aktivnosti. A narod priča o onome što voli, pa i o ruskoj vojnoj bazi — što je babi milo…. Interesantno je da kada je Centar pomagao migrantima u Kanjiži bilo je puno medija, čak i ruskih koji su postavili pitanje kako to da Rusija pomaže Evropskoj uniji. Centar je pomagao srpskom narodu, srpskoj državi, zato što je Srbija imala problem sa migrantima. Ponavljam, nema govora o tome da je ovo ruska vojna baza. Otvorili smo naša vrata za sve delegacije, za strance, za UNHCR, UNDP. Vrata su otvorena, nema obezbeđenja, ni bilo kakvih provera na ulazu. Sada isto pričaju o bazi u Vojvodini, to su prazne priče.

Sporazum o posebnim diplomatskim privilegijama Rusko-srpskog humanitarnog centra već dugo čeka potpis predstavnika vrha dve države. Jasno je da je to političko pitanje, a vi se bavite spasavanjem ljudi, ali moram da Vas pitam, šta mislite, zašto Sporazum još nije potpisan i kada bude koliko će vam to olakšati rad?

Dmitrij Rogozin i Ivica Dačić u Moskvi 31. marta 2016. god. - Sputnik Srbija
Rogozin: Što pre potpisati Sporazum o ruskom centru u Nišu

— Glamočlija: On je za nas izuzetno značajan, zato što sada na svu opremu i tehniku koja nam stiže iz Rusije, a ustupili smo je Sektoru za vanredne situacije MUP-a, 20 vatrogasnih kamiona najnovije proizvodnje, 20 „lada niva“, četiri robota, moramo da plaćamo porez. To nije mala cifra, Sektor za vanredne situacije je umesto tih 20, mogao da dobije 25 kamiona, to nije mala cifra. To jeste političko pitanje, ali mi se bavimo tehničkim stvarima i nadamo se da će sporazum biti potpisan.

— Vlasenko: To je pravo pitanje. Kada smo prošle godine u maju srpskoj strani donirali vatrogasne kamione, premijer Aleksandar Vučić je rekao — ovo su prvi novi kamioni u MUP-u u poslednjih 30 godina. Svaki kamion za Službu za vanredne situacije za Srbiju je skup, a za njim postoji velika potreba. Novi kamioni su vam neophodni.

Jedna od opcija koja se pominje u medijima jeste da će novi centar za obuku biti smešten u neku od kasarni koju će vojska ustupiti Humanitarnom centru. Da li je Zrenjanin konačna lokacija?

© SputnikKoodirektori Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija i Vjačeslav Vlasenko
Koodirektori Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija i Vjačeslav Vlasenko  - Sputnik Srbija
Koodirektori Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija i Vjačeslav Vlasenko

— Vlasenko: Svaki humanitarni centar koji treba da odgovori na probleme mora imati neki centar za komunikacije. U Nišu imamo sve. Na početku su Rusi deminirali Niš posle NATO bombardovanja, a onda smo uvideli da je Niš centar Evrope, ima aerodrom, dobre puteve od juga ka severu, od Makedonije do Vojvodine, vrlo zgodno mesto. Isto stoji i za Ečku, ima železnicu, puteve, aerodrom. To je dobro mesto za humanitarni, odnosno trening centar. Što se tiče kasarni, vojska uvek ima kasarne na najzgodnijim mestima, ali ne verujem da se u ovom slučaju kasarna može iskoristiti u budućnosti. Kao što je rekao gospodin Glamočlija, najbolje bi bilo sagraditi novi trening centar u Vojvodini kao filijalu, zato što je udaljenost od Niša do Beograda 250, a od Beograda do Zrenjanina manje od 100 kilometara, to će biti dobro.

— Glamočlija: Zrenjanin je samo jedna od ideja, ima još nekoliko rešenja koje nam se nude. Organizacije iz Srbije, ali i građani nude da dođemo i baš kod njih otvorimo poligon za obuku, ali o tom potom. Polako.   

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala