Mogerinijeva: Produženje sankcija Rusiji nije na dnevnom redu samita EU

© REUTERS / Muhammad HamedReakcija Federike Mogerini na vest o terostičkom napadu u Briselu.
Reakcija Federike Mogerini na vest o terostičkom napadu u Briselu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malo je verovatno da će pitanje o odnosima Evropske unije i Rusije biti na dnevnom redu samita EU, koji će se održati u Briselu 28-29. juna, izjavila je šef diplomatije EU Federika Mogerini na konferenciji za novinare u Luksemburgu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg za produženje sankcija Rusiji

„Koliko ja znam, neće. I to pitanje nije bilo na dnevnom redu ministarskog zasedanja“, izjavila je Mogerinijeva odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice ministara spoljnih poslova EU.

Sankcije Evropske unije protiv Rusije biće produžene za šest meseci, ali Pariz se zalaže za raspravu o njima na predstojećem samitu u Briselu, koji će se održati 28-29. juna, izjavio je novinarima francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero na marginama sastanka Saveta EU u Luksemburgu.

„U vezi sa tim da će sankcije biti produžene za šest meseci potrebna je rasprava da bi se shvatilo da, ukoliko bude nekog napretka, biće moguće učiniti korak prema njima“, izjavio je Ero.

Šef MIP Nemačke Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Štajnmajer: Moguće postupno ukidanje sankcija Rusiji

„Želeo bih da na sledećem zasedanju Evropskog saveta bude rasprava, jer će se opravdanosti ovih sankcija utvrditi na nivou šefova država i vlada. Nama ne odgovara automatsko produženje sankcija. Mi želimo da se održi rasprava“, dodao je on.

Rusija je više puta izjavljivala da smatra kontraproduktivnim sankcije uvedene zbog sukoba u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov više puta je isticao da „razvijanje sukoba i pokušaj pritiska sankcijama na Rusiju predstavlja ćorsokak“. Istovremeno, Rusija je otvorena za saradnju u punom formatu sa EU i SAD kada one odustanu od jezika ultimatuma i sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala