Đurić: Pregovori su za Prištinu nastavak rata drugim sredstvima (audio)

Đurić: Pregovori su za Prištinu nastavak rata drugim sredstvima
Pratite nas
Evropska unija ne treba da se zadovoljava time da ustupa prostorije u kojima će se predstavnici Beograda i Prištine sretati i biti nemi svedok tih razgovora, jer su oni kao posrednici u tim razgovorima na sebe preuzeli breme odgovornosti za sprovođenje postignutih dogovora.

Jedan od novih potpredsednika Srpske napredne stranke i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u intervjuu za našu kuću govorio je o svojoj novoj stranačkoj dužnosti, kao i o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, nastavku briselskih pregovora, povratku Srba, ali i da li je premijer Srbije otkazao put u Brisel i zbog Kosova.

 „SNS je od 2008. godine postala najveći pokret za promene u našoj zemlji, godine 2012. je uspela da proces promena započne i jednu korumpiranu klasu praktično razori. SNS je danas porodica sa 600.000 članova i mi želimo da maksimalno iskoristimo njene kadrovske kapacitete. Sa nove pozicije koju obavljam u stranci osećam posebnu odgovornost da pomognem da stranka pokreće one društvene teme koje su od značaja za sve građane u Srbiji. Dakle, da mi budemo prvi koji će ukazati na štetne pojave u našem društvu i na načine kako da ih rešimo“, rekao je Đurić.

Projekat Sunčana dolina kod Zvečana - Sputnik Srbija
„Sunčana dolina“ — inicijativa za stvarni povratak

Naš sagovornik nije otkrio da li će i u novoj Vladi Srbije ostati na funkciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali je zato rekao, govoreći o blagoj histeriji koja je u Prištini nastupila posle početka izgradnje povratničkog naselja „Sunčana dolina“, da je za Albance očigledno da je svaki Srbin na Kosovu previše.

„Srbi su izrazili veliko interesovanje Zbog izgradnje tog naselja. Niko ne može da nam ospori pravo na povratak“, kaže naš sagovornik.

O nastavku pregovora sa Prištinom, ali i da li je otkazivanje posete Aleksandra Vučića Briselu vezano za Kosovo, Đurić kaže:

„Bojim se da je stalnom agresivnom retorikom, koja je vrlo često prikrivena, a nekada ni to, antisrpska od strane pojedinaca u Prištini, stvorena negativna društvena klima u kojoj je teško dostižna normalizacija odnosa Srba i Albanaca. Evropska unija ne treba da se zadovoljava time da ustupa prostorije u kojima će se predstavnici Beograd i Prištine sretati i biti nemi svedok tih razgovora, jer su oni kao posrednici u tim razgovorima na sebe preuzeli breme odgovornosti za sprovođenje postignutih dogovora.“

Da li će ZSO biti uskoro formirana i šta se dešava sa Brezovicom, teme su o kojima smo još razgovarali sa našim sagovornikom. O tome šta je rekao u vezi sa njima poslušajte u audio–snimku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala