Odluke Sabora obavezujuće za sve crkve

© AP Photo / . Sean Hawkey/Holy and Great CouncilSveparavoslavni sabor na Kritu
Sveparavoslavni sabor na Kritu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluke Sabora pravoslavnih crkava, koji se održava na Kritu uz predsedavanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, biće obavezujuće za sve crkve, izjavio je savetnik patrijarha, arhiđakon Joan Hrisavgis.
Unutrašnjost pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Sabor na Kritu, četiri pravoslavne crkve nisu došle

„Priča se svodi na to da je jednoglasno, konsenzusom, usvojena odluka da se Sabor održi upravo sada, na Duhove, ovde na Kritu. Odlučeno je dva puta, tako da jednoglasnost postoji. Kako kaže patrijarh vaseljenski, ne možemo da promenimo samostalno jednoglasnu odluku svih zbog jedne ili dve crkve, moramo biti zajedno“, rekao je Hrisavgis. 

Prema njegovim rečima, situacija bi mogla da bude drugačija da su crkve izrazile neslaganje na Saboru. 

„Ali ako o tome govori neko ko je izvan prostora Sabora, to nije neslaganje, to se zove veto“, smatra savetnik patrijarha. 

Arhijerejski sabor Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Glavne odluke Sinoda Ruske pravoslavne crkve

Na pitanje kakvo će značenje odluke Sabora imati za crkve koje ne učestvuju na njemu, arhiđakon je odgovorio da će „one imati apsolutno značenje i da će biti u potpunosti važeće“. 

On je kao primer naveo Carigradski sabor 1872. godine, „jedan od najvažnijih sabora poslednjih vekova“, na kojem su razmatrana pitanja etnofiletizma (nacionalno-plemenskih razlika), nacionalizma. Ruska pravoslavna crkva nije bila na Saboru, ali njegove odluke su važile i za Rusiju. 

„Da su ovde Rusija, ili Gruzija, ili Bugarska, i da kažu – ’Ne slažemo se s odlukom’, to bi bilo potpuno drugačije stanje stvari. Ali neslaganje iskazano van granica Sabora eklisiološki ne važi“, naglasio je Hrisavgis. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala