Ukrajina uputila protest UN zbog govora Ban Ki Muna

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
UN su primile pismo od ukrajinske delegacije u vezi sa izjavama generalnog sekretara ove svetske organizacije o ulozi Rusije u rešavanju globalnih kriza i stanja u Donbasu. Međutim, kasnije se ispostavilo da u svom govoru na Peterburškom ekonomskom forumu (PMEF) Ban Ki Mun nije pomenuo sukob u istočnoj Ukrajini.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsednik Rusije Vladimir Putin u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Ban Ki Mun: Rusija podržava međunarodni mir

Ranije je stalni predstavnik Ukrajine u UN Vladimir Jeljčenko skrenuo pažnju na govor Ban Ki Muna na otvaranju PMEF-a i izrazio neslaganje sa činjenicom da je generalni sekretar istakao važnu ulogu Rusije u rešavanju svetskih pitanja, uključujući i okončanje sukoba u Ukrajini i Siriji. Jeljčenko je izjavio da je nedopustivo da se hvali uloga Moskve, jer Rusija predstavlja, navodno, „glavnog igrača u agresiji protiv Ukrajine“. Diplomata je rekao da se priprema protestna nota, kao i namera da se dobije objašnjenje u ličnom razgovoru sa generalnim sekretarom.

Tekst govora Ban Ki Muna, na koji se poziva stalni predstavnik Ukrajine, objavila je služba za odnose sa javnošću UN. Međutim, posle nekoliko časova, objavljena je nova verzija govora.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun na svečanom otvaranju Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma - Sputnik Srbija
Ban Ki Mun: Treba ojačati veze, a ne graditi nove zidove

„Rusija, kao zemlja-osnivač UN i stalni član Saveta bezbednosti, igra veoma važnu ulogu i ja zaista ozbiljno računam na vođstvo Rusije“, navodi se u novoj verziji saopštenja.

Predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik objasnio je da je prvobitno objavljena verzija koja je pripremljena za govor. „Zatim je u svom govoru generalni sekretar napravio neke izmene. Zbog toga druga verzija govora predstavlja ono što je zaista rekao“, naglasio je Dižarik.

On je potvrdio da je od ukrajinske misije dobijeno pismo. „Na pismo će biti odgovoreno“, dodao je on.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija ovo poriče i ove optužbe smatra neprihvatljivim. Moskva je u više navrata izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i zainteresovana je da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala