Puškov: Vrhunac krize u odnosima Rusije i EU prošao

© Sputnik / Vladimir FedorenkoPredsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov
Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov smatra da je vrhunac krize u odnosima Rusije i EU prošao, o čemu svedoči i Peterburški međunarodni ekonomski forum (PMEF).

„Situacija na Peterburškom forumu pokazuje da će normalizacija odnosa Rusije i EU biti spora i protivrečna, ali sigurna. Vrhunac krize je prošao“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

​Jedan od glavnih stranih gostiju na forumu, koji je govorio na dan otvaranja PMEF-2016, bio je predsednik evropske komisije Žan Klod Junker. U svom govoru Junker je, kao što se i očekivalo, obratio pažnju na sadašnje stanje odnosa Rusije i EU i o izgledima za oporavak nivoa poverenja između Moskve i Brisela. Junker je izjavio o važnosti da se nastavi dijalog sa Rusijom, ističući da to diktira zdrav razum.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini. Protiv Rusije uvedene su sankcije. Zemlje-članice EU prvo su uvele pojedinačne sankcije protiv fizičkih lica, koje su na snazi do 15. septembra 2016. godine. Restriktivne mere koje se tiču čitave privrede na snazi su do 31. jula, a sankcije protiv Krima koji se ujedinio sa Rusijom — do 23. juna. Kao odgovor na ove mere Rusija je ograničila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala