Novak: Sve odluke u vezi sa „Severnim tokom 2“ mogu biti donete ove godine

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaMinistar energetike RF Aleksandar Novak na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Ministar energetike RF Aleksandar Novak na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postoji velika verovatnoća da će projekat „Severni tok 2“ biti realizovan, sve odluke u vezi s njim mogu biti donete ove godine, iako uvek postoje rizici kada je reč o odlaganju takvih projekata, rekao je ministar energetike Rusije u intervjuu generalnom direktoru MIA „Rusija sevodnja“ Dmitriju Kiseljovu.

„Verovatnoća je prilično velika“, rekao je Novak odgovarajući na pitanje o tome koliko je verovatno da će projekat biti ostvaren.

Govoreći o snabdevanju Ukrajine gasom, ruski ministar je istakao da je toj zemlji za zimu neophodno da njena podzemna staništa gasa preuzmu najmanje 18-19 milijardi kubnih metara „plavog goriva“ i dodao da nema dovoljno reversnih isporuka, zbog čega će Ukrajina morati da kupuje ruski gas.

Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Novak: Oporavak svetskog tržišta nafte do kraja 2017.

Novak je naveo da će Ukrajina moći da dobije ruski gas ukoliko bude uplatila odgovarajući avans. „Princip avansa ostaje“, rekao je Novak.

Kada je reč o globalnom tržištu nafte, Novak smatra da će sledeći ciklus visokih cena ovog energenta nastupiti za 10 do 15 godina, kada će svi moći da vide cene od 150 dolara i više za barel. 

Cene nafte, koje su počev od leta 2014. godine sa 115 dolara dostigle iznos od manje od 30 dolara za barel početkom ove godine, krajem maja su korigovane, preskočivši psihološki nivo od 50 dolara za barel marke „brent“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala