„Gasprom“ razmišlja o odustajanju od tranzita gasa kroz Ukrajinu

© Foto : Gazprom NeftGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Gasprom“ nije planirao da potpuno odustane od tranzita gasa kroz Ukrajinu, ali njeno ponašanje nas primorava da o tome razmislimo, izjavio je zamenik predsednika Uprave „Gasproma“ Aleksandar Medvedev.

„Nikada nismo razmatrali mogućnost potpunog odustajanja od tranzita gasa kroz Ukrajinu, ali ponašanje ukrajinske strane nas primorava da razmislimo o takvoj mogućnosti“, rekao je Medvedev u intervjuu za RT. 

Direktor kompanije Gasprom Aleksej Miler - Sputnik Srbija
Miler o nedostacima tranzita gasa kroz Ukrajinu

Od početka godine Ukrajina je jednostrano povećala cenu tranzita za „Gasprom“ više od jedan i po put — na 4,5 dolara za transport hiljadu kubnih metara „plavog goriva“ preko sto kilometara.

Gasprom je saopštio da je spreman da s „Naftogasom Ukrajine“ razgovara o „pitanjima tranzita gasa u Evropu, uključujući nivo cena, ali da će u slučaju da dogovor ne bude postignut braniti svoju poziciju pred sudom u Stokholmu.

„Gasprom“ i „Naftogas Ukrajine“ sude se pred Stokholmskim sudom od juna 2014. godine. Predmet tužbi su ugovori za isporuku gasa iz Rusije u Ukrajinu i tranzit gasa preko teritorije Ukrajine od 2009. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala