Nikolić priprema Prikaz dokumenata o Stepincu

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za Sputnjik da radi na Prikazu dokumenata koji će pomoći zajedničkoj komisiji Vatikana i SPC pre odlučivanja o eventualnoj kanonizaciji hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepnica.

Kanonizacija kontroverznog nadbiskupa je inače bila jedna od tema razgovora Nikolića i pape Franje tokom posete predsednika Srbije Vatikanu u septembru prošle godine.

Srpska crkva u Menhetnu - Sputnik Srbija
Crkve gorele zbog Stepinca?

Nikolić je tada rekao da je papi preneo da je uloga hrvatskog kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša i „u najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere“. Papa je pak rekao predsedniku Srbije da „nigde ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca“.

Vatikan je već proglasio Stepinca za blaženog, ali je papa Franja zaustavio proces kanonizacije i na njegov predlog formirana je zajednička komisija Vatikana i SPC, koja treba da ispita čitav slučaj. Zvanična delegacija SPC, u kojoj su mitropolit Amfilohije, vladika bački Irinej i dr Darko Tanasković, boravila je 16. januara u Vatikanu, gde su pontifu uručili pismo patrijarha srpskog Irineja kao odgovor na njegovo pismo od prošle godine u vezi sa kanonizacijom Stepinca.

SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala