U džunglama Kambodže pronađeni srednjevekovni gradovi

© Flickr / Dennis JarvisAngkor Vat, džinovski kompleks hramova u Kambodži
Angkor Vat, džinovski kompleks hramova u Kambodži - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arheolozi su u Kambodži otkrili srednjevekovne gradove koji nisu bili zabeleženi u dokumentima i istorijskim priručnicima.

Srednjevekovni gradovi su otkriveni nedaleko od Angkor Vata — džinovskog hinduističkog kompleksa hramova na severozapadu Kambodže. U tu svrhu, naučnici su koristili savremenu lasersku tehnologiju LIDAR. Iz helikoptera su skenirali mesto i projektovali trodimenzionalni tipografski model onoga što bi se moglo nalaziti ispod šume za arheološku analizu.

Radi se o ostacima zgrada koje su od očiju bile sakrivene pod zemljom jedne od najvećih imperija 12. veka.

„Ekipa arheologa je pronašla čitave nove gradove sa razvijenim sistemom vodosnabdevanja izgrađenim stotinama godina pre nego što je ta tehnologija postala poznata u regionu. Ne znamo ko su ljudi koji su tu živeli i šta je izazvalo njihov krah, međutim oni su očigledno povezani sa sa ostacima kompleksa hramova Kmerske imperije“, navodi se u video-reportaži arheologa, objavljenoj u „Gardijanu“.

Podatke o svom otkriću arheolog doktor Demijan Evans će u ponedeljak objaviti u magazinu „Arheolška nauka“ i predstaviće referat u Kraljevskom geografskom društvu u Londonu.

U oblasti Angkor u Kambodži, koja je bila centar Kmerske imperije, sačuvani su ostaci mnogobrojnih hramova, uključujući Angkor Vat, koji se nalazi na Uneskovom spisku Svetske kulturne baštine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala