Četiri nova imena postaju deo Periodnog sistema (video)

© Sputnik / Dmitry Astakhov Periodni sistem hemijskih elemenata
Periodni sistem hemijskih elemenata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četiri nova imena će uskoro će postati deo Periodnog sistema hemijskih elemenata, koji je razvio ruski naučnik Dmitrij Mendeljejev u 19. veku. Dva od četiri nova elementa imaće imena u vezi sa Rusijom.

Četiri nova elementa koji će se nalaziti u sedmom redu tabele, a prema predlogu Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju, zvaće se nihonijum (Nh), moskovijum (Mc), tenesin (Ts) i oganeson (Og).

Elementi 113, 115, 117 i 118 formalno su priznati još u decembru prošle godine, ali je Unija sada predstavila listu imena koju su predložili oni koji su pomogli u njihovom otkrivanju. Ukoliko se javnost ne bude protivila Međunarodna unija će 8. novembra trajno staviti elemente na tabelu.

Nihonijum (Nh) je predloženi naziv za element 113 zbog otkrića na Rikenu u Japanu. To će biti prvi element koji će biti nazvan po mestu u istočnoj Aziji. Nihon je jedan od dva načina da se kaže „Japan“ na japanskom.

Element 115 ima predloženi naziv moskovijum (Mc) zbog lokacije Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja u Moskvi u Rusiji.

Predloženi naziv za element 117 je tenesin (Ts), na osnovu američke države Tenesi, gde se nalazi Ouk Ridž nacionalna laboratorija.

Na kraju, elemenat 118 ima predloženi naziv oganeson (Og), u čast ruskog nuklearnog fizičara Jurija Oganesijana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala