Čepurin: Svi su verovali da će SSSR opstati (video)

© Tanjug / Oksana ToskićAleksandar Čepurin na proslavi Dana Rusije u Beogradu.
Aleksandar Čepurin na proslavi Dana Rusije u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska Federacija proslaviće 12. juna 25. godišnjicu od nastanka savremene države. Na taj dan potpisana je Deklaracija o suverenitetu koja je postala temelj nove Rusije, a da niko od onih koji su je potpisivali, niti od onih koji su o tome znali, nije mogao ni da pretpostavi šta će ona zapravo značiti.

Ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Čepurina pitali smo kako je doživeo taj, sada već istorijski čin, i da li je znao šta sledi.

„Tada su osećanja svih nas bila pomešana. U to vreme je Jeljcin bio popularan u Rusiji, narod ga je podržavao… Ja sam tada radio u Ambasadi… Svi su želeli promene, vreme je bilo takvo. Ne mislim da je to bilo povezano sa potpisivanjem deklaracije, niti je neko mislio šta će to biti… Svi su čekali promene po svim pitanjima u životu. Svi su mislili da je ta deklaracija privremena, da će biti Zajednica Nezavisnih Država, da će se SSSR povratiti, da neće biti teškog izlaza iz krize, da će sve to biti brzo i efikasno… Bila je velika nada, međutim, mnoge nade se nisu ispunile baš kao što je to slučaj bio i u Srbiji i u Jugoslaviji. Međutim, mi živimo u takvoj realnosti i zbog toga smo jako bliski, mi moramo da se razvijamo, ne možemo samo da se nekome pridružimo i da životarimo. Zemlje traže razvoj i perspektivu i mnogo možemo da učinimo zajedno dobrog. Zato mislim da i Srbi i Rusi treba da žive u prijateljstvu“, kaže Čepurin za Sputnjik.

Ambasador Rusije Aleksandar Vučić primio je u goste Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja - Sputnik Srbija
Čitav državni vrh Srbije na proslavi Dana Rusije (foto)

A o prijateljstvu ruskog i srpskog naroda govori i činjenica da su proslavi u Ambasadi RF prisustvovali patrijarh Srbije, čitav državni vrh i gotovo svi ministri, kao i brojne zvanice.

„Želim da se zahvalim svim našim srpskim prijateljima koji su došli na proslavu Dana Rusije. Za nas je velika čast što su proslavi prisustvovali i predsednik i premijer i patrijarh“, rekao je Čepurin.

Ambasador je, dodavši da je ovo veliki praznik s obzirom da se slavi 25 godina moderne države — Ruske Federacije, rekao i da se napunilo 1154 godine od nastanka prve ruske države. On je nabrojao i sve ruske države koje su prethodile savremenoj Rusiji:

„Prva je bila Novgorodska Rus, nakon čega je nastala Kijevska Rus, pa Moskovsko carstvo, zatim Ruska imperija, Sovjetski Savez, a sada Ruska Federacija“, podseća ambasador.

Aleksandar Čepurin izrazio je i zadovoljstvo što je bio lep dan, pa je zato proslava održana u obnovljenoj bašti pri Ambasadi Rusije.

„Ovo je simbol našeg prijateljstva sa srpskim civilnim društvom i rukovodstvom države. Želim još jednom da se zahvalim našim srpskim prijateljima i da poželim da naši odnosi nastave da se razvijaju svake godine jer za tako nešto postoji dovoljno razloga“, zaključio je Čepurin.

Stižu prvo helikopteri, pa Medvedev

„U Srbiju će 27. jula stići dva helikoptera, zatim će od 3. do 5. septembra biti organizovana proslava Dana Moskve, nakon čega će uslediti poseta premijera Dmitrija Medvedeva. Zatim će biti održan sastanak Mešovite komisija za ekonomski razvoj u Suzdalju, gradu koji se nalazi na 150 kilometara od Moskve… To su osnovni događaji koje očekujemo. Takođe, očekuje se susret patrijarha, što bi bilo prvi put da se sretnu patrijarsi svih 14 pravoslavnih zemalja za poslednjih 1.000 godina. Postoje određeni problemi, ali očekujemo da će se taj susret dogoditi“, izjavio je Čepurin, ekskluzivno za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala