SPC predlaže odlaganje crkvenog sabora na Kritu

© Flickr / Jorge LáscarPatrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva predložila je danas odlaganje Svetog i Velikog Sabora, koji je zakazan od 17. do 27. juna na Kritu.
Kupola, crkva - Sputnik Srbija
Crna Gora počela da oduzima imovinu SPC

U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju navodi se da SPC „oseća teškoću“ da učestvuje na tom saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vreme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i dok se ne postigne jedinstvo o mnogim pitanjima.

U sinodskom pismu patrijarhu Vartolomeju, dostavljenom i medijima, navodi se i da bi buduće okupljanje na Kritu trebalo smatrati „predsaborskim međupravoslavnim savetovanjem“, u cilju, kako se navodi, dopunske pripreme Sabora i poboljšanja njegovih tekstova.

Sinod SPC i patrijarh Irinej, kao predsednik crkvene vlade, ističe da će to doprineti da „plod Sabora bude svedočenje neporočne vere naše, odgovor o nadi koja je u nama i poruka spasenja u Hristu, upućena svima, i onima koji su nam blizu i onima koji su daleko od nas, a nipošto, ne daj Bože, nicanje novih nepoželjnih i štetočinskih raskola i parasinagoga pod izgovorom lažno narečene revnosti i tobožnjeg očuvanja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala