EU ne dozvoljava afričkim narodima da prodru u Evropu

© AP PhotoMigranti
Migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je spremna da odobri paket pomoći od 62 milijarde evra za Afriku kako bi zaustavila talas migranata u EU.

U intervjuu za nemački list „Velt“, evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos je rekao da će novac biti iskorišćen za jačanje granica i finansiranje programa koji bi migrante držao dalje od Evrope.

Balkanska ruta ćir - Sputnik Srbija
Kojim putem će ići migranti?

Evropska komisija je ponudila „sveobuhvatno i održivo“ partnerstvo sa sedam afričkih zemalja — Tunisom, Malijem, Senegalom, Nigerijom, Etiopijom, Nigerom i Libijom, kao i Jordanom i Libanom. Program bi trebao da pomogne da se smanji broj ljudi koji pokušavaju da imigriraju u Evropu.

Tokom samita EU i Afrike u novembru prošle godine, predsednik evropske komisije Žan-Klod Junker i lideri zemalja EU dogovorili su fond od 1,8 milijardi evra za rešavanje krize sa migrantima iz Afrike. Učesnici samita iz afričkih zemalja, sa kojima se i Junker složio, žalili su se da taj iznos nije dovoljan.

Danas, Avramopulos izlazi sa informacijom da će ta suma iznositi do 62 milijarde evra.

Evropska komisija planira da u to uloži do 8 milijardi dolara tokom narednih pet godina, dok će preostale 54 milijarde prikupiti privatne kompanije.

U međuvremenu, odliv mozgova iz Afrike u Evropu će se nastaviti. Kvalifikovani stručnjaci iz Afrike i sa Bliskog istoka hrliće u „obećane zemlje“ koje nude dobro plaćene poslove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala