Konsultacije s Vučićem: Dačićeve tri želje i Šešeljeva provalija

© Tanjug / TANJA VALICAleksandar Vučić i Vojislav Šešelj na pregovorima oko novog saziva Vlade
Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj na pregovorima oko novog saziva Vlade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je danas da je u najboljem interesu Srbije da se nastavi saradnja SPS-a i SNS-a, a da je na današnjem sastanku razgovarano o okvirima programa nove Vlade, a ne o kadrovima i resorima. Lider SRS-a Vojislav Šešelj izjavio je posle sastanka sa mandatarom da neće biti deo buduće Vlade i izneo razlog.
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija
Vlada Srbije možda i posle 16. juna

Dačić je novinarima u Parlamentu, posle konsultacija sa kandidatom za predsednika Vlade Aleksandrom Vučićem, rekao da je Vučiću preneo da ima tri želje — da Srbija 2020. godine uđe u EU, da se nastavi saradnja koalicije SPS–JS i SNS–a, dok je treća u vezi sa njegovom porodicom.

„Našalio sam se sa premijerom, pošto je uvek namrgođen, da je danas praznik kad se u ponoć zamišljaju tri želje. Moja prva želja je da Srbija 2020. godine uđe u EU, druga je u vezi sa porodicom, a treća je da se nastavi saradnja koalicije SPS–JS i SNS–a“, rekao je Dačić. 

„Mandatar se na to nasmejao, a videćemo dalje“, rekao je Dačić.

Vučić i njegov saradnik Ivica Kojić u Domu Narodne skupštine razgovaraju sa liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem i predsednikom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem.

© Tanjug / TANJA VALICAleksandar Vučić na pregovorima o novoj vladi sa Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom
Aleksandar Vučić na pregovorima o novoj vladi sa Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom  - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić na pregovorima o novoj vladi sa Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom

Šešelj: Kao da smo prvi put pričali

Posle konsultacija sa predstavnicima SPS–JS, Vučić se sastao sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Šešelj je posle razgovora izjavio da je mandataru preneo da neće biti deo buduće vlade.

Šešelj je novinarima u parlamentu rekao da je odmah na početku razgovora Vučiću saopštio da je SRS spremna na saradnju i koalicioni sporazum pod uslovom da on i njegova vlada napuste politiku učlanjenja u EU i preorijentišu se na integraciju sa Rusijom.

„Za sve bi se moglo naći rešenje ako odustane od EU i na tome sam insistirao. To je među nama provalija koja se ne može prevazići bez promene vladine politike“, preneo je Šešelj, primetivši da je Vučić takvim stavom, prema njegovim rečima, bio razočaran.

Sa Vučićem je, kako je naveo, razgovarao o raznim temama, uglavnom ekonomskim, a mandatar mu je, dodao je, izložio suštinu ekonomske politike buduće vlade o kojoj će se Šešelj izjasniti nakon podnošenja ekspozea u skupštini.

Upitan kako je doživeo susret sa Vučićem nakon osam godina, Šešelj je rekao da je izgledalo kao da se prvi put sreću i upoznaju. Šešelj je kazao i da na sastanku nije bilo reči o prošlosti.

Radulović: Vučić me je vređao i nazivao lopovom

Konsultacije kandidata za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima pokreta „Dosta je bilo“ trajale su svega desetak minuta, a lider tog pokreta Saša Radulović nije želeo da odgovara na pitanja novinara „Pinka“ i „Studija B“, nazivajući ih delom propagandnog tima Vučića.

Nakon sastanka on je kratko rekao da je Vučić ukratko ispričao kako Srbija napreduje, kako mu je teško da sastavi vladu, a govorio je i o vladavini prava.

Radulović je naveo da je pokušao da Vučiću uruči tužbu koju je podneo pre dve godine protiv njega, a da je Vučić, kako tvrdi, odmah krenuo da vređa, nazivajući ga lopovom i lažovom.

© Tanjug / Tanja ValićPredstavnici pokreta „Dosta je bilo“ na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade.
Predstavnici pokreta „Dosta je bilo“ na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade. - Sputnik Srbija
Predstavnici pokreta „Dosta je bilo“ na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade.

Dodao je da su predstavnici pokreta Vučiću uručili knjigu njihovog potpredsednika Dušana Pavlovića „Mašina za rasipanje para“, jer, kako je naveo, govori o tome šta je problem u Srbiji, a nakon toga su izložili i svoj program od 20 tačaka.

Radulović je naveo i da je kandidatu za premijera preneo da je sve što puštaju „blatoidi“ laž, podsetivši da je o svemu tome sa njim razgovarao i kada je postajao ministar, a na pitanja novinara da li je imao koristi od stečaja preduzeća u kojima je bio stečajni upravnik, rekao je da nikada njegova porodica nije uzela dinar ni od koga i da je ponosan na sve što je radio u tim preduzećima.

Ne mora LDP u vladu da bi podržavala evropsku politiku

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ali da zbog toga ne mora da bude u vladi.

„Ako me pitate da li sam bliži ulasku u vladu krajnjeiskreno  vam kažem da je u ovom trenutku obaveza LDP-a da i predsedniku vlade koji se bira i vladajućoj koaliciji kaže da ćemo biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ko hoće da reši problem Srbije sa Kosovom, BiH, Hrvatskom, ko će napraviti razliku između odnosa sa Evropom i Rusijom u korist EU, imati snagu da prevaziđe podele u društvu“, rekao je Jovanović nakon razgovora sa kandidatom sa predsednika vlade Aleksandrom Vučićem.

© Tanjug / TANJA VALICČedomir Jovanović i Nenand Čanak na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade.
Čedomir Jovanović i Nenand Čanak na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade. - Sputnik Srbija
Čedomir Jovanović i Nenand Čanak na sastanku sa Vučićem povodom saziva nove Vlade.

Za to, kako je istakao, ne mora da bude u vladi i uslov za tu podršku nije guranje LDP-a u vladu.

Jovanović je rekao da je Vučiću preneo da misli da nije trenutak da Srbija sedi na dve stolice, te da se on lično opredeljuje za Srbiju u Evropi, što ne mora da ugrozi odnose sa Rusijom.

Upitan postoji li stolica u vladi za njega, Jovanović je rekao da njegova uloga u ovom trenutku drugačija, a to je da radi na konsolidovanju opozicije i jačanju stranke koja bi već na narednim izborima mogla da bude solidna konkurencija napredanjacima.

Istakao je i da nikada nije bio opozicija Srbiji.

Vučić je konsultacije završio razgovorom sa predstavnicima pokreta Dveri, nešto pre 19 časova, nakon čega je održao konferenciju za novinare, a nastaviće ih sutra sa predstavnicima manjinskih lista.

© Tanjug / TANJA VALICPredstavnici Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem na sastanku sa Aleksandrom Vučićem povodom saziva nove Vlade.
Predstavnici Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem na sastanku sa Aleksandrom Vučićem povodom saziva nove Vlade. - Sputnik Srbija
Predstavnici Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem na sastanku sa Aleksandrom Vučićem povodom saziva nove Vlade.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala