Kiseljov: Prošlo je vreme „destilovanog“ novinarstva

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“
Generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svetu je nastala potražnja za postmejnstrim novinarstvom, alternativnim informacijama, zbog umora od liderstva jedne zemlje i zbog težnje za višepolarnim svetom, sa pravom svakog naroda na sopstveni nivo razvoja i sopstvene tradicije, smatra generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.
Forum „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ - Sputnik Srbija
Forum „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ (video)

„Nakon 11. septembra, Sjedinjene Države su rekle sebi i drugima: ’Dosta je. Sada ćemo mi da gradimo svet, mi ćemo biti lideri i mi smo, kako se to kaže na engleskom, bound to lead, predodređeni da budemo lideri, nemamo druge mogućnosti. Mi ćemo sada uspostavljati red, jer ne može tako da se nastavi‘. I počeli su da se mešaju u poslove raznih zemalja. Jedan broj država je nestao, kao što je praktično Libija, duge su razrušene, kao što je Irak“, rekao je on na Međunarodnom forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ u MIA „Rusija sevodnja“.

Kiseljov je naglasio da „u Iraku, kao što sada znamo, nije bilo nikakvog osnova za ulazak, tamo se nije nalazilo oružje za masovno uništavanje, niti je bilo veze sa Al Kaidom“.

„I Libiju su želeli da preokrenu, i Siriju — nisu uspeli. Ušli su u Avganistan — tamo se situacija pogoršava. Podrška Muslimanskoj braći u Egiptu nije nestala… Ukrajina — iz toga takođe ništa dobro nije proizašlo — sramotno mešanje“, rekao je on.

Sva ta politika, prema rečima Kiseljova, praćena je informacionom kampanjom.

„To je mejnstrim. Ljudima u celom svetu se to ne sviđa mnogo, i nastaje potražnja za alternativnim informacijama — to je postmejnstrim u novinarstvu“, rekao je Kiseljov.

Predsednik medijske grupe Majadin Ben Džidu na Forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ - Sputnik Srbija
Predlog iz Libana: Ruski i arapski mediji da formiraju svoj blok

„U Rusiji i Kini, u mnogim drugim državama, u Iranu i, tajno, u Japanu, druga je predstava o konstrukciji sveta. Ljudi ne žele jednopolarni svet, sa jednom državom na čelu koja se brine samo o svojim interesima, već žele multikulturalnu, raznoliku, višepolarnu sliku, u kojoj svaka država ima prava na sopstveni nivo razvoja, sopstvene tradicije. I to podrazumeva postmejnstrim novinarstvo“, dodao je on.

Kiseljov je govoreći o perspektivama novinarstva rekao da je apsolutno prošlo vreme „destilovanog“, neutralnog novinarstva.

Kao primer, generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ je naveo kako je jednom prilikom radio emisiju posvećenu votki, a sutradan mu se konjušar požalio da u emisiji nije bilo onog najvažnijeg — koju votku uzeti.

„Takav primer je možda pomalo groteskan, ali mnogi TV gledaoci ili čitaoci takođe žele da shvate — šta da uzmu — o najrazličitijim temama“, objasnio je Kiseljov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala