Erdogan: Proveriti krv poslanika Bundestaga

© AFP 2023 / ADEM ALTANPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je da se proveri krv nemačkih poslanika koji su Bundestagu predložili na razmatranje rezoluciju o priznanju genocida nad Jermenima 1915. godine kako bi se videlo da li u njima teče turska krv.
Redžep Tajip Erdogan i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Erdogan: Francuska i Nemačka krive za genocid nad afričkim narodima

„Proizilazi da je jedan pametnjaković pripremio nešto i podneo nemačkom parlamentu. On se rodio i odrastao u Nemačkoj. U kojim arhivama si bio da bi razumeo ovu temu? A on je, kao, Turčin. Kakav je on Turčin! Njegovu krv treba u laboratoriji proveriti, jer čovek u čijim žilama teče krv tog naroda ne optužuje ga za genocid. Njih neko s vrha šalje, ali zbog čega ih šalje — to je važno“, rekao je Redžep Tajip Erdogan, govoreći pred diplomcima Univerziteta „Sabahadin Zaim“ u Istanbulu.

On je podsetio da je više puta predlagao da se stvori međunarodna komisija naučnika za istraživanje događaja iz 1915. godine.

„Već sam govorio: evo arhiva. Ako je cilj da se reši pitanje — spremni smo. Međutim, ako je cilj da se ova tema zloupotrebi kako bi na nas vršili pritisak, kako bi to iskoristili kao štap kojim će udarati Tursku — izvinite, mi to nećemo dozvoliti“, dodao je turski predsednik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Žene koje nemaju decu nisu prave žene

Nemački parlament je 2. juna većinom glasova usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima. Inicijator rezolucije je nemački političar turskog porekla Džem Ozdemir.

Turske vlasti su tu odluku dočekale burno i opozvale su svog ambasadora iz Berlina.

Erdogan je izjavio da će odluka Bundestaga ozbiljno uticati na tursko-nemačke odnose.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala