Kastro: Mogao bih da vladam još nekoliko mandata

© REUTERS / Enrique de la OsaRaul Kastro
Raul Kastro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kubanski predsednik Raul Kastro izneo je duhovitu primedbu, dan nakon što je napunio 85 godina, da su članovi porodice Kastro očito „zdravi i dugovečni“, te da bi on lako mogao da vlada još nekoliko petogodišnjih mandata, ali da će se držati obećanja i povući se sa vlasti 2018. godine, prenosi Rojters.

Kastro je to rekao otvarajući samit karipskih zemalja u Havani, a njegova primedba izazvala je smeh među prisutnima, uključujući i predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Američka i Kubanska zastava - Sputnik Srbija
Kuba poziva SAD: Ukinuti sankcije bezuslovno

Raul Kastro je preuzeo predsedničku dužnost pre više od 10 godina od svog starijeg brata Fidela, koji je tada već bio jedan od svetskih lidera koji su najduže vladali, podseća britanska agencija.

Fidel, koji tvrdi da je preživeo više od 600 pokušaja ubistva, koje su većinom, kako tvrdi, organizovale SAD, ove godine će napuniti 90 godina.

S obzirom na vremešnost mnogih kubanskih lidera, Raul je predložio uoči kongresa da se prilikom izbora najviših zvaničnika Komunističke partije uvede vremensko ograničenje od 70 godina, što je probudilo očekivanja da će neki veterani početi da se povlače.

Umesto toga, Raul i njegov 80-godišnji kolega Hose Ramon Mačado Ventura ponovo su izabrani za prvog i drugog sekretara stranke na još pet godina.

To znači da će Raul ostati šef partije čak i nakon što se povuče sa mesta predsednika Kube, ukoliko sam ne podnese ostavku na čelu partije, zaključuje britanska agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala