Sena buja, metro, muzeji i parkovi zatvoreni

© AFP 2023 / ALAIN JOCARD Pariz, reka Sena
Pariz, reka Sena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vodostaj reke Sene u Parizu približio se svom tridesetogodišnjem maksimumu, a zbog poplava su zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prestonice, uključujući muzeje i parkove, javljaju danas lokalni mediji.

Muzeji „Luvr“ i „Orsej“ su zatvoreni za posetioce, a zaposleni su počeli da premeštaju umetnička dela sa nižih na više spratove kako bi izbegli oštećenja usled nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Francuska, poplave - Sputnik Srbija
Poplave u Francuskoj, izlila se Sena (video)

Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine, prenosi Tanjug.

Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini la Sorbon.

Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćanje svih brodova osim onih koji učestvuju u akcijama spasavanja.

Osoblje zaposleno u muzeju „Luvr“ počelo je da premešta 250.000 umetničkih dela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava.

Jake padavine izazvale su poplave od Francuske pa sve do Ukrajine, odnevši pritom ukupno 15 ljudskih žrtava.

U Francuskoj je u poplavama poginulo dvoje ljudi, na jugu Nemačke je život izgubilo deset ljudi, dve osobe su poginule u Rumuniji, a jedna u Belgiji. Poplave su zahvatile i Austriju, Holandiju i Poljsku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala