SAD vrše pritisak na Kijev da realizuje Minski sporazum

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori stigli u Ukrajinu
Američki instruktori stigli u Ukrajinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su povećale pritisak na Kijev kako bi realizovao Minski sporazum, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.
Povlačenje kolone teške vojne opreme iz Donjecka - Sputnik Srbija
DNR obećava ukrajinskoj vojsci nove „kotlove“

„Prema našim ocenama koje su zasnovane na informacijama iz najrazličitijih izvora, SAD zaista vrše pritisak na ukrajinsku stranu kako bi realizovala Minski sporazum u delu koji se tiče nje. U tom delu većina političkih dogovora u celini zavisi od toga kako će se Kijev dogovoriti sa Donjeckom i Luganskom“, rekao je Sergej Lavrov.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine otpočele vojnu operaciju protiv stanovništva nezadovoljnog državnim prevratom na istoku zemlje. Prema podacima UN, u sukobima je život izgubilo oko 9.000 hiljada osoba.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu je pokretano, između ostalog, i tokom sastanaka kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji sadrže korake za deeskalaciju konflikta, uključujući primirje. Ipak, i nakon sporazuma o primirju, između strana u konfliktu se nastavlja razmena vatre.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Moskva podržava izveštaj UN o mučenjima u Donbasu

Rusija pristaje da se posmatrači naoružaju pištoljima

Moskva je spremna da pristane da saradnici posmatračke misije u Donbasu nose oružje za samoodbranu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Pištolji za samoodbranu. To ima smisla. Može se smatrati da je to elemenat policijske funkcije, ali je to pre svega čuvanje i praćenje da se ne narušava linija povlačenja i mesta skladištenja (oružja)“, rekao je ministar.

Pritom, prema rečima Lavrova, iskustvo „pokazuje da su veoma često nenaoružani posmatrači bolje zaštićeni nego kad poseduju lično oružje“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala