Moguća jedinstvena ekonomska zona od Lisabona do Vladivostoka

© REUTERS / Hannibal HanschkeAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se Rusija „korak po korak“ približava evropskom ekonomskom prostoru i da bi zahvaljujući tome mogla da se pojavi „jedinstvena ekonomska zona od Lisabona do Vladivostoka“.
Predsednik Poljske Andžej Duda - Sputnik Srbija
Sankcije Rusiji tema poljsko-nemačkih razgovora

Merkelova je na kongresu svoje partije Hrišćansko-demokratskog saveza govorila o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji i jedinstvenoj ekonomskoj zoni od „Vladivostoka do Lisabona“, prenosi nemački list „Frankfurter algemajne“.

Nemačka kancelarka je izjavila da je spremna da „pod hitno okonča sankcije Rusiji“ čim Moskva ispuni obaveze iz Minskog sporazuma o rešavanju sukoba u Ukrajini. 

Merkelova je naglasila da Evropska unija usled „delovanja Rusije u Ukrajini“ ne može da odustaje od svojih principa. 

Minhen, Nemačka - Sputnik Srbija
Bavarska, bez obzira na sankcije, ulaže u Rusiju 600 miliona evra

Prema njenim rečima, na istoku Ukrajine vodi se građanski rat uz podršku Rusije i samo zbog tog razloga sankcije su prvobitno uvedene. 

Nemačka je glavni ekonomski partner Rusije u Evropskoj uniji i najveći uvoznik ruskog gasa, kao i jedna od zemalja uz čije je posredstvo zaključen Minski sporazum. 

Ozbiljnu diskusiju izazvala je mogućnost razmeštanja oružane policijske misije iz Evrope u Donbasu koja bi omogućila sprovođenje lokalnih izbora i vraćanje ukrajinske kontrole nad delovima granice dveju oblasti sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala