Rusija očekuje nastavak dijaloga sa OPEK-om

© Sputnik / Aleksej Nikoljski / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Novak
Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija očekuje da će biti produženi konstruktivni kontakti sa OPEK-om i dijalog sa novim generalnim sekretarom organizacije, saopštio je novinarima ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.
Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Novak: Oporavak svetskog tržišta nafte do kraja 2017.

„Nastavićemo saradnju sa OPEK-om kao organizacijom. Organizacija nastavlja da radi, da postoji, izabran je novi generalni sekretar, imamo format saradnje u vidu energetskog dijaloga, nastavićemo ga“, rekao je Novak. 

Ranije je saopšteno da će novi sastanak u okviru energetskog dijaloga Rusije i OPEK-a biti održan u Beču u drugoj polovini ove godine. 

Zemlje OPEK-a na novom sastanku u Beču 2. juna nisu postigle sporazum o izmenama politike organizacije u oblasti proizvodnje nafte i nisu uspele da utvrde novu kvotu, ali su izabrale novog generalnog sekretara organizacije. Od 1. avgusta tu funkciju će obavljati bivši šef državne naftne kompanije Nigerije Mohamed Barkindo. On će zameniti Abdulaha Salema el Badrija koji je na toj dužnosti od 2007. godine. 

Novak je rekao da bi njegov sastanak sa novim generalnim sekretarom OPEK-a mogao da bude održan na jesen. 

Logotip OPEK-a - Sputnik Srbija
OPEK dobio novog generalnog sekretara

Komentarišući to što nije postignut sporazum na sastanku OPEK-a, Aleksandar Novak je rekao da Rusija očekuje uravnoteženu politiku Saudijske Arabije kada je reč o mogućem povećanju proizvodnje nafte.

„Saudijska Arabija ima mogućnosti da povećava proizvodnju, to je bilo moguće i juče i moguće je danas. Mislim da će politika u tom pravcu biti uravnotežena“, rekao je Novak. 

Prema njegovim rečima, cena nafte do kraja godine mogla bi da bude od 40 do 60 dolara po barelu, a prosečna cena za ovu godinu trebalo bi da ostane od 40 do 50 dolara za barel. 

Novak je istakao da Rusija u ovom trenutku ne razmišlja o odluci o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte, ali da je moguć povratak tom pitanju u slučaju pada cena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala