„Erdogistan“ premijerno na RTD

© REUTERS / Sertac KayarŽena stoji u njenoj kući, koja je oštećena tokom sukoba između turskih snaga bezbednosti i kurdskih militanata, u jugoistočnom gradu Idil
Žena stoji u njenoj kući, koja je oštećena tokom sukoba između turskih snaga bezbednosti i kurdskih militanata, u jugoistočnom gradu Idil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turske vlasti govore da im racije u kurdskim gradovima pomažu da se bore protiv terorista. Žitelji Dijarbakira nazivaju to „genocidom nad kurdskim narodom“. Dokumentaristi RT snimili su film o odnosima turskih vlasti i Kurda.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Nemačka rezolucija ozbiljno će uticati na odnose Nemačke i Turske

Autori filma govore da je priprema za snimanje bila veoma teška. Vlast predsednika Erdogana pod raznim izgovorima ne dozvoljava novinarima da rade u regionu naseljenom Kurdima, zbog čega informacija o tome u medijima gotovo i da nema. 

RT je uspeo da se poveže sa jednom turskom novinarkom koja živi u Dijarbakiru. Ona je potvrdila da je grad redovno podvrgnut „čišćenju“. Toliko redovno da su se lokalni žitelji, prema njenim rečima, odvikli od tišine. 

Prema raznim podacima, na jugoistoku zemlje od početka specijalne operacije turskih specijalnih snaga ubijeno je između stotinu i nekoliko hiljada ljudi. 

Tačan broj teško je ustanoviti. Ponekad rođaci poginulih prosto ne znaju šta se dogodilo, jer im ne daju tela poginulih. 

Borci kurdskih pešmergi - Sputnik Srbija
Turska optužila Ameriku da naoružava kurdske separatiste

Lokalni žitelji upoređuju vojnike sa teroristima, priča u filmu dopisnik RT Vilijam Vajtman. On je tajno uspeo da uđe u grad Džizre, u kojem je, prema glasinama, živo spaljeno i obezglavljeno 150 Kurda. 

„Razgovarao sam sa jednom staricom, pokazivala mi je okolne kuće. Rekla je da su se Erdoganovi vojnici koji su bili ovde ponašali kao DAEŠ“, priča Vajtman. 

Kurdi to što se događa nazivaju genocidom i nadaju se pomoći Zapada. 

Uz pomoć kurdskih zajednica u Evropi oni pokušavaju da skrenu pažnju na događaje u turskom Kuridstanu. 

Moguće je da će nakon proglašenja genocida nad Jermenima u Osmanskoj imperiji evropski lideri proglasiti genocid nad još jednim narodom u Turskoj. 

Film se može pogledati na zvaničnom sajtu dokumentarnog kanala RTD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala