Teroristi DAEŠ-a pokušavaju da napuste Faludžu kao izbeglice

© AFP 2023 / Ahmad Al-RubayeIranska vojska napreduje ka gradu Faludži
Iranska vojska napreduje ka gradu Faludži - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo terorista DAEŠ-a koji pod kontrolom drže iračku Faludžu pokušavaju da napuste grad prerušeni u izbeglice, rekao je za RIA Novosti zvanični predstavnik Štaba za zajedničke operacije snaga bezbednosti Jahja Rasul el Zubajdi.

„Sa bespilotne letelice danas su dobijeni video-snimci koji prikazuju kako se teroristi preoblače u civilnu odeći i bacaju svoje uniforme. Nakon toga oni pokušavaju da se pomešaju sa lokalnim stanovništvom i da izađu iz grada kao izbeglice. Imamo precizne podatke o teroristima koji se nalaze u gradu“, izjavio je El Zubajdi. 

Bagdad, eksplozija - Sputnik Srbija
Napadi DAEŠ-a u Bagdadu

Iračka vojska i šiitski ustanici, uz podršku avijacije međunarodne koalicije, počeli su operaciju oslobađanja Faludže pre nedelju dana. 

Za to vreme armije je oslobodila nekoliko naselja. Pored toga, ubijen je vođa gradske ćelije DAEŠ-a, poznat kao Hadži Hamza. 

Pre juriša iračka armija je pozvala žitelje da napuste grad. Onima koji to nisu mogli da učine preporučeno je da se drže podalje od baza terorista i da na kućama istaknu bele zastave. 

Faludža se nalazi na 50 kilometara zapadno od Bagdada. Teroristi DAEŠ-a je drže pod kontrolom od 2014. godine. Pre rata Faludža je bila jedan od najvećih gradova u zemlji sa oko 350.000 žitelja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala