Bundestag proglasio zločine nad Jermenima genocidom (video)

© AP Photo / Michael SohnPoslanici Bundestaga tokom zasedanja Parlamenta u Berlinu
Poslanici Bundestaga tokom zasedanja Parlamenta u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački parlament je uspeo da izdrži pritisak Vlade Turske i odobri rezoluciju koja priznaje da je turski masakr na Jermenima 1915. godine bio genocid. Jermeni su reagovali organizujući skupove na kojima su se zahvalili Nemačkoj.

Rezoluciju je odobrila velika većina poslanika. Jedan poslanik je bio „protiv“, a jedan „uzdržan“. Debata je inicirana kolektivnim zahtevom vladajuće parlamentarne većine i Zelene stranke. Rezolucija je usvojena pod nazivom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim manjinama 1915. i 1916. godine“.

U dokumentu se navodi:

Turska zastava - Sputnik Srbija
Turska vladajuća stranka: Ozbiljno narušeni odnosi sa Berlinom

„Uništenje Jermena u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svetskog rata bilo je najveća katastrofa, koja je imala ogromne posledice za hiljadugodišnju istoriju jermenskog naroda, zato što su deportacija i masovno uništenje, prema nezavisnim procenama, koštali života više od milion Jermena. Veliki broj nezavisnih istoričara, parlamenti i međunarodne organizacije smatraju progon i uništavanje Jermena genocidom.“

Prethodno je Turska izjavila da će priznanje genocida zakomplikovati odnose dve zemlje. List „Tagesšpigel“ je javio da bi Ankara mogla da povuče svog ambasadora iz Berlina.

​Više od 1,5 miliona Jermena ubijeno je u Osmanlijskom carstvu u periodu između 1915. i 1922. godine. Genocid su priznale i osudile mnoge zemlje sveta.

Prvi je 1965. godine to uradio Urugvaj, a zatim još 28 zemalja, među kojima su Rusija, Francuska, Belgija, Holandija, Argentina, Poljska, Kanada, Italija, Brazil i Vatikan.

Genocid nad Jermenima priznali su i Evropski parlament i Svetski savet crkava, kao i 44 države od 50 država SAD.

Turska opozvala ambasadora u Nemačkoj

Mnogi poslanici dobijali pretnje zbog rezolucije

Mnogi nemački poslanici dobijali su pretnje zbog namere da podrže rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid, izjavio je danas predsednik Bundestaga Norbert Lamert.

„Postojale su brojne pretnje i njih su dobijale prvenstveno kolege turskog porekla. Dolazilo je i do pretnji ubistvom“, izjavio je Lamert na otvaranju debate po pitanju turskog genocida nad Jermenima.

Naravno, prihvatamo svaku kritiku, ali jasno je i da su pretnje čiji je cilj da se opstruiše sloboda izražavanja mišljenja u Nemačkoj neprihvatljive“, naglasio je on.

„Nećemo im dozvoliti da nas uplaše“, poručio je predsednik Bundestaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala