Erdogan želi da izgladi odnose sa Rusijom

© AFP 2023 / ADEM ALTANPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska želi da uspostavi odnose sa Rusijom ali ne razume šta Rusija od nje očekuje kao prvi korak, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na konferenciji Rusija-Kina u Moskvi - Sputnik Srbija
Lavrov: Rusija spremna da razmotri izjavu Ankare o rešavanju odnosa

„Ne mogu da razumem šta treba da bude naš prvi korak. Mi nismo zemlja koja sedi u optuženičkoj stolici. Mi ne želimo svađu sa Rusijom, naprotiv, želimo dobre odnose sa Moskvom. Bili smo prijatelji sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, međutim, kada se zbog jedne greške pilota, ili zbog nekog drugog razloga, u ulogu žrtve stavlja jedna velika zemlja poput Turske — dođe vam da se zapitate“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, neophodno je uložiti velike napore kako bi se uspostavili dobri odnosi sa Rusijom, što pre je to moguće.

Ruske vlasti, a između ostalog i sam ruski predsednik Vladimir Putin, u više navrata su govorile da je Moskva spremna da uspostavi dijalog sa Ankarom, kao i da je za to potrebno zvanično izvinjenje Turske, ali i isplata kompenzacija zbog oborenog ruskog bombardera Su-24.

Ranije je novi turski premijer Binali Jildirim izjavio da je normalizacija odnosa sa Rusijom jedna od osnovnih tačaka programa njegove vlade, a ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je predložio da se formira zajednička radna grupa koja bi razmatrala buduće korake obeju strana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala