Dodik: Imam poverenja u Srbiju

© Tanjug / Rade PrelićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, da je to sada slučaj, ali da on ima poverenje u Srbiju, odnosno premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Nikolić: Političari podstiču tenzije među narodima regiona

Dodik je rekao da je premijeru Vučiću preneo tu zabrinutost i da od Srbije očekuje da jasno stane iz RS.

„Mislim da Republika Srpska nikad nije bila lišena opasnosti da nestane, a danas je očigledno jedno izrazito vreme da ta opasnost postoji. Idem sa sastanka sa Vučićem i njemu sam izrazio tu zabrinutost i jasno rekao da očekujem od Srbije da stane iza Republike Srpske u svim okolnostima“, rekao je Dodik na skupu posvećenom situaciju u regionu u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Predsednik Srpske je rekao da je još više zabrinut zbog toga što Evropa pokušava da, kako je naveo, spasi socijalni ili nekakav drugi mir, dogovorom sa Turskom koja se godinama uključuje u unutrašnja pitanja BiH i to isključivo na strani Bošnjaka.

Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Ivanić Vučiću: Srbi strahuju od preglasavanja u organima BiH

„Imam informacije da je Merkelova prilikom poslednje posete Turskoj prećutno pristala na Erdoganove zahteve u pogledu BiH“, rekao je predsednik Srpske.

On je ponovio stav da je jedini izlaz za BiH povratak Dejtonskim okvirima, kao i da se bez regionalnog dogovora u normalizaciji neće ništa uraditi.

Stranci, prema njegovim rečima, tu dolaze samo zbog svojih karijera.

„Sistem kazne prema srpskom narodu ostao je kao posledica satanizacije iz vremena Miloševića. Zato je i ostalo mišljenje da je RS slučajnost koja treba da nestane ili ostane prazna ljuštura. Zato je instalirana institucija visokog predstavnika“, rekao je Dodik, podsetivši da su visoki predstavnici ukinuli mnoge državne prerogative Srpske kao sto su vojska i fiskalni sistem.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Dodik: U BiH organizovana kamapanja protiv Srba

Kako je rekao, pokušali su takođe i da ukinu policiju RS, da ukinu predsedništvo BiH i da instaliraju predsednika koji bi bio biran na direktnim izborima i da promene ime RS ali to im nije uspelo „zato što je 2006. prekinuto sa praksom slušanja stranaca u RS“, rekao je on.

„Visoki predstavnik stvorio je haos u BiH a kada nisu mogli da sprovedu planove o nestanku RS počeli su sa organizovanjem obojenih revolucija“, rekao je Dodik i dodao da ne treba verovati u dobre namere Zapada prema RS.

Govoreći o kampanji za predsedničke izbore u Americi, on je naveo da ukoliko Hilari Klinton pobedi, „u BiH će se vratiti mnogi akteri iz devedesetih“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala