Poljska potvrdila: Četiri NATO bataljona stižu na Baltik

© AP Photo / Alik KepliczPoljski vojnik na vojnim vežbama NATO-a
Poljski vojnik na vojnim vežbama NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o raspoređivanju četiri bataljona NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama već je doneta, ostalo je da se razmotre tehnički detalji, izjavio je nakon pregovora u Varšavi sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič, javila je televizija N24.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Parlamentarna skupština NATO-a: Agresivnost Rusije ima cenu

„Naš razgovor je potvrdio da će u Poljskoj, kao i u baltičkim zemljama, biti raspoređeni po principu rotacije četiri borbena bataljona, koji će predstavljati važan element proširenog stalnog prisustva NATO-a na Istoku“, izjavio je ministar Maćerevič.

Prema njegovim rečima, u tehničke detalje koji se sada rešavaju, spada konkretna lokacija raspoređivanja bataljona. Maćerevič je dodao da će u Poljskoj biti raspoređen jedan od četiri bataljona.

Ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski tokom konferencije za medije u Ankari - Sputnik Srbija
Poljska: Raketni štit nije pretnja za Rusiju

Tokom razgovora, razmotrena su i stalna skladišta oružja koja bi mogla biti razmeštena u Poljskoj. „Za nas je ovo izuzetno važno i pojačava naš osećaj sigurnosti i efikasne bezbednosti Poljske i istočnog krila pakta“, naglasio je on.

Stoltenberg je sa svoje strane istakao da će se samit NATO-a u Varšavi u julu održati u kritičnom trenutku.

„Varšavski samit NATO-a će se održati u kritičnom trenutku. U ovom trenutku vidimo više samopouzdaniju Rusiju koja zastrašuje susede i na silu menja granice. Takođe vidimo i rastući ekstremizam i nasilje na Bliskom istoku i u Južnoj Africi“, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je istakao da NATO takođe mora da odgovara na sajber-pretnje i balističke pretnje. On je podsetio da je rotaciono vojno prisustvo na istočnom krilu Alijanse već pojačano i istovremeno je naglasio da su akcije NATO-a usmerene isključivo na obezbeđivanje sigurnosti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala