Robot protiv pušenja ili — kako se u Nemačkoj bore protiv štetne navike (video)

© Foto : screenshotRobot
Robot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mali robot sa znakom „Na Kenigsplacu se ne puši“ počeo da ide po ulicama Augzburga u Nemačkoj da bi sprečavao pušenje na javnim mestima. Pogledajte kako izgleda elektronski borac protiv štetnih navika i šta o njemu kažu programeri i prolaznici.

Mali plavi robot nalik Diznijevom Voliju (Wall-E) sa tužnim očima i znakom „Na Kenigsplacu se ne puši“ počeo je da ide po ulicama u Augzburga u blizini metro-stanica, da bi sprečavao pušenje na javnim mestima. Rukovodilac odeljenja za odnose koncerna Štatverke Augzburg Doroti Šefer ispričala je o ideji neobičnog projekta.

„Kako se pretpostavlja, on će podsećati ljude da ne treba da puše na Kenigsplacu… On ne razgovara, samo se približava ljudima i drži tablicu sa natpisom ’Na Kenigsplacu se ne puši. Molim vas, krenite za mnom‘. Ako želite, idete za njim do zona za pušenje koje se nalaze ovde i tamo“, rekla je Šeferova.

Građani i turisti sa oduševljenjem su prihvatili uvođenje ovog projekta.

„Smatramo da je ova akcija zapravo vrlo dobra i mislim da će pomoći svim ljudima koji puše da odmah ostave pušenje, jer je štetno“, rekla je jedna od ruskih studentkinja u Augzburgu.

Pušenje na platformama u centralnom području Kenigsplaca zabranjeno je 2014. godine, ali uprkos zabrani, mnogi su nastavili da puše. Programeri se nadaju da će sada uz pomoć robota kojim se bežično upravlja preko aplikacije, ljudi pušiti samo na specijalno određenim mestima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala