Kovač odbacuje porast fašizma u Hrvatskoj

© AFP 2023 / Bernd von Jutrczenka Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske
Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač odbacio je danas u Jerusalimu percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma. On je na predavanju članovima Izraelskog saveta za spoljne poslove Svetskog jevrejskog kongresa, a uoči susreta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da je Hrvatska je uspešna priča.
Zagreb - Sputnik Srbija
Uznemirujući grafit u Zagrebu : „Paprikaš od Srba“

„Specifičnost je hrvatske tranzicije iz komunizma u demokratiju zapadnog tipa što se za razliku od istočne Evrope odvijala u doba ratne agresije“, rekao je Kovač, prenela je Hina.

Istakao je da Hrvatska ne može jednostavno da prihvati ideju stranih novina o rastućem ekstremizmu u istočnoj Evropi i dodao: „No moramo biti oprezni i odgovorni“.

U prebamuli hrvatskog ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam, komunizam, rekao je Kovač u Jerusalimu.

Inače direktor jerusalimskog Centra Vizental Efraim Zurof, poznatiji kao lovac na ratne zločince, u više navrata je od Hrvtske zatražio da smeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koga je nazvao fašistom.

Zurof je, naime, rekao da bi na tu poziciju trebalo da dođe neko ko će doneti čast i poštenje, umesto da sramoti zemlju pred celim svetom.

Centar Simon Vizental je jevrejska međunarodna nevladina organizacija, koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Centar Simon Vizental zgađen je, kako se navodi, činjenicom da je neko poput Zlatka Hasanbegovića imenovan na čelo resora koji se bavi kulturom.

U saopštenju je izraženo gađenje i neverica zbog činjenice da je za novog ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, čovek koji je, kako se navodi, kazao da je antifašizam floskula te ista osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

„Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani“, naveli su. 

Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Kovač: Srbija da položi prijemni

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holokausta, od univerzalno diskreditovanog američko-jevrejskog autora Normana Finkelstajna, te njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz istoriju Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata i Holokausta.

„Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na veb-stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je deo Evropske unije. Još je gore to što ministar slepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija istorija Drugog svjetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo“, navodi se u saopštenju Zurofa koje je nedavno preneo Vizental Centar.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala