Nikolić: Probleme sa Zagrebom prevazilazićemo direktno

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas uverenje da će problemi sa Hrvatskom, na putu Srbije ka EU, biti prevaziđeni u direktnim razgovorima i založio se za zajednički nastup zemalja regiona prema EU, kako ne bi prolazilo desetak i više godina od otpočinjanja procesa pridruživanja do članstva u Uniji.

Zamerili smo Hrvatskoj što je pokazala odmah na prvom poglavlju želju da ukaže kako Srbija nije spremna. Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i mislim da ćemo o tome sada unapred razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su poslednje ušle u EU žele da taj proces proširenja same zaustave, iako je dovoljno da se kod osnivača pojavio zamor u proširenju“, kazao je Nikolić.

On je ukazao da je sa koleginicom iz Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović razgovarao na temu problema koje je Zagreb napravio u otvaranju poglavlja Srbiji, rekavši da je Hrvatska pokušala da zaustavi Srbiju zahtevima koje nije mogla da opravda, a ni dokaže Evropi u potpunosti.

„Imaćemo u najskorije vreme sastanak na kojem će eksperti i državni funkcioneri razgovarati i dogovarati sledeće korake. Mislim da Hrvatska neće moći da opravda svoj stav, tako da će Srbija najverovatnije imati otvoreno poglavlje“, istakao je Nikolić.

Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Kovač: Srbija da položi prijemni

On je izrazio spremnost da insistira na ispunjavanju opravdanih zahteva, ali je dodao da zna da u Hrvatskoj postoje neki političari koji iskazuju želju da Srbiju ostave po strani, da ne postane punopravni član EU.

„Uvek se nadam da će to biti politička manjina u Hrvatskoj i da Hrvatska okrenuta budućnosti neće morati da se okreće prošlosti, da u njoj traži savete kako da se ponaša prema Srbima i Srbiji, jer nam je to donosilo samo probleme“, dodao je Nikolić na konferenciji za novinare, posle sastanka šefova država jugoistočne Evrope u okviru samita Brdo-Brioni u Sarajevu.

On je naglasio da ove sastanke ne treba prekidati i da se na njima mora insistirati zbog svih problema koje Evropa ima u svom funkcionisanju i koji su preneti na odnose u regionu.

„Današnji skup doneo je novi kvalitet da smo otvoreno razgovarali o onome što nas pomalo deli. Srbija će sigurno nastaviti da iskreno učestvuje u procesu Brdo-Brioni, kao što Vlada Srbije iskreno učestvuje u procesima koji su iz ovoga proistekli“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da je želja Srbije da bude članica EU iskrena i da na putu ka Uniji ispunjava uslove koji se postavljaju.

Prema njegovim rečima Samit u Sarajevu je bio prilika da se dogovori zajedničko delovanje u problemima koji dotiču sve u regionu.

„Insistiralo sa da želju da budemo članice iskazujemo zajednički i da to delovanje bude zajedničko, kako bi se svi što pre spremili za članstvo, da ne bi proticalo 10 do 15 godina od jednog do drugog članstva“, naglasio je on.

Diploma - Sputnik Srbija
Srbija neće na fakultet preko veze

Nikolić je ukazao da Srbija ima poglavlje koje za nju predstavlja veliki problem, ali ima ga i EU koja ga je smislila.
Takođe je izrazio zadovoljstvo što je na Samitu lako usaglašena zajednička izjava, i dodao da će Srbija sa voljom ići u Makedoniju, gde će biti održan naredni samit Brdo-Brioni procesa.

Nikolić se osvrnuo i na želju zemalja regiona za članstvom u NATO, poručivši da Srbija nema nameru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da sa bilo kim ima zajedničke operacije, a da će podržavati misije UN i EU.

„U svemu što vojni blokovi budu organizovali Srbija neće učestvovati“, rekao je Nikolić i dodao da postoji razumevanje za stav Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala