Hrabre izraelske žene-vojnici

Pratite nas
Mlada žena u vojnoj uniformi sa puškom u ruci je prilično uobičajen prizor za Izraelce. Desetine hiljada žena služi vojsku u svojoj zemlji, ispunjavajući vojnu obavezu kao i muškarci.

Prema Zakonu o vojnoj službi, sve žene preko 18 godina starosti ako su neudate i bez dece u obavezi su da služe vojni rok. Za religiozne žene postoji alternativni oblik civilne službe.

© REUTERS / AMIR COHENPripadnice vojske tokom akcije potrage i spasavanja u šumi Ben šemen, na periferiji grada Modina 23. maja 2016.
Pripadnice vojske tokom akcije potrage i spasavanja u šumi Ben šemen, na periferiji grada Modina 23. maja 2016. - Sputnik Srbija
1/7
Pripadnice vojske tokom akcije potrage i spasavanja u šumi Ben šemen, na periferiji grada Modina 23. maja 2016.
© REUTERS / AMIR COHENTrajanje obaveznog vojnog roka je godinu i devet meseci, iako je u poslednjih nekoliko godina to postepeno smanjivano sa početne tri godine, što je jednako trajanju vojnog roka za muškarce.
Hrabre izraelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
2/7
Trajanje obaveznog vojnog roka je godinu i devet meseci, iako je u poslednjih nekoliko godina to postepeno smanjivano sa početne tri godine, što je jednako trajanju vojnog roka za muškarce.
© REUTERS / AMIR COHENU 17. godini, sve mlade Izraelke poziva centar za regrutaciju, gde treba da prođu lekarski pregled, psihološki test i test inteligencije.
Gvozdene dame: Izrelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
3/7
U 17. godini, sve mlade Izraelke poziva centar za regrutaciju, gde treba da prođu lekarski pregled, psihološki test i test inteligencije.
© REUTERS / AMIR COHENPosle godinu dana, mlade žene pohađaju osnovnu borbenu obuku, nakon čega se raspoređuju na vojne formacije u zemlji.
Gvozdene dame: Izrelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
4/7
Posle godinu dana, mlade žene pohađaju osnovnu borbenu obuku, nakon čega se raspoređuju na vojne formacije u zemlji.
© REUTERS / AMIR COHENDo nedavno, mlade oficirke su služile na sekundarnim pozicijama, kao vezisti, vozači, lekari, računarski stručnjaci, tehničari za održavanja avijaciji ili su bile zaposlene u Glavnom štabu i bilo je zabranjeno da žene učestvuju u akcijama.
Gvozdene dame: Izrelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
5/7
Do nedavno, mlade oficirke su služile na sekundarnim pozicijama, kao vezisti, vozači, lekari, računarski stručnjaci, tehničari za održavanja avijaciji ili su bile zaposlene u Glavnom štabu i bilo je zabranjeno da žene učestvuju u akcijama.
© REUTERS / AMIR COHENŽene su bile aktivne u zaštiti Izraela tokom rata za nezavitsnost 1948. godine.
Hrabre izraelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
6/7
Žene su bile aktivne u zaštiti Izraela tokom rata za nezavitsnost 1948. godine.
© REUTERS / AMIR COHENGodine 1995, izraelski Vrhovni sud izmenio je Zakon o služenju vojske, što je omogućilo ženama da služe u vojnim formacijama, kao što je školovanje u vazduhoplovnim kadetskim školama i za komandanata mornarice.
Gvozdene dame: Izrelske žene-vojnici - Sputnik Srbija
7/7
Godine 1995, izraelski Vrhovni sud izmenio je Zakon o služenju vojske, što je omogućilo ženama da služe u vojnim formacijama, kao što je školovanje u vazduhoplovnim kadetskim školama i za komandanata mornarice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala