Egipat: Avion „Egipat era“ nije naglo skrenuo

© REUTERS / Egyptian Military/HandoutPilot gleda iz kokpita tokom operacije potrage za avionom Egipat era koji je nestao u Sredozemnom moru
Pilot gleda iz kokpita tokom operacije potrage za avionom Egipat era koji je nestao u Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion „Egipat era“ koji se u četvrtak srušio u Sredozemno more nije napravio nikakav neuobičajen pokret i nije promenio pravac pre nego što je nestao sa radara, izjavio je danas visoki zvaničnik egipatskog vazduhoplovstva, demantujući tvrdnje grčkog ministra odbrane.
Erbus avio-kompanije Egipat er - Sputnik Srbija
Pronađena i tela putnika „Idžipt era“ (video)

Ehan Azmi, direktor egipatske državne službe za pružanje usluga letenja, rekao je agenciji AP da je avion leteo na uobičajenoj visini od 11.280 metara pre nego što je nestao sa radara.

„Ta činjenica se kosi sa tvrdnjama Grka da se avion iznenada spustio niže pre nego što je nestao sa radara“, rekao je Azmi, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da se na radaru videlo kako je letelica tipa „erbas A320“ napravila dva oštra zaokreta i spustila se više od 7.620 metara pre nego što se srušila u more.

Zvaničnici grčkog vazduhoplovstva su naveli da su kontrolori leta razgovarali sa pilotom kada je avion ušao u grčki vazdušni prostor i da je sve izgledalo normalno, a da su, kada se avion spremao da uđe u egipatski vazdušni prostor, pokušali ponovo da ga kontaktiraju, ali da uprkos ponovljenim pozivima nije odgovarao.

Azmi, međutim, kaže da sa avionom nije bilo problema kada je ušao u egipatski vazdušni prostor, gde je praćen „približno minut ili dva pre nego što je iščezao“, pernosi Tanjug.

Egipatski zvaničnik je u izjavi egipatskom listu „Ahram“ porekao i tvrdnje da je bilo kontakta između pilota aviona i egipatske kontrole vazdušnog saobraćaja.

Egipat je u nedelju rasporedio robotsku podmornicu koja traga za rekorderima podataka o letu aviona, koji je u četvrtak nestao dok je leteo na liniji Pariz—Kairo sa 66 putnika i članova posade.

Egipatska vojska je objavila fotografije prsluka za spasavanje, ličnih predmeta i ostataka sa znakom „Egipat era“ koji su nađeni tokom pretrage u Sredozemnom moru.

Tokom pretrage su, kako navode egipatske vlasti, nađeni i delovi tela i prtljaga, dok trup aviona i dve crne kutije sa podacima o letu još nisu nađeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala