Gruško: Politika širenja NATO-a stvara linije razdora u Evropi

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Gruško, stalni predstavnike Rusije pri NATO-u
Aleksandar Gruško, stalni predstavnike Rusije pri NATO-u - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubrzan prijem Crne Gore u NATO je signal da Pakt nije spreman za zajednički rad na stvaranju sistema evropske bezbednosti, izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.
Potpisivanje protokola o pristupanju Crne Gore u NATO - Sputnik Srbija
Crna Gora potpisala Protokol o pristupanju NATO-u

„To pokazuje da je ubrzano uvlačenje Crne Gore u NATO, uprkos procedurama same Alijanse, dokaz da je to bio geopolitički projekat da se pokaže da je politika otvorenih vrata još uvek živa, da je potrebna“, rekao je Gruško na tele-mostu koji je organizovala „Rusija sevodnja“.

Prema rečima stalnog predstavnika Ruske Federacije, Crna Gora je primljena u NATO, praktično, u okolnostima u kojima se Pakt ne pridržava kriterijuma koji je sam dao za prijem novih kandidata.

Politika proširenja NATO-a je u suprotnosti sa stvarnim potrebama bezbednosti i samo stvara linije podele u Evropi, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

„Očigledno je da proces proširenja NATO-a nije poboljšao, već i pogoršao odnose sa zemljama koje su se pridružile savezu. A ako se projektuje situacija u odnosima Rusije i NATO-a na Crnu Goru, već sada se tvrdi da oružane snage Crne Gore treba da učestvuju u naporima da se baltičke države zaštite od agresivne Rusije. U principu, ovo je politički teatar apsurda. U tom kontekstu, cela politika širenja NATO-a je u suprotnosti sa stvarnim potrebama bezbednosti i ima za cilj jačanje bezbednosti. Ona samo stvara linije podele i pomera se na istok. U ovom slučaju, ovo je još jedna linija podele na Balkanu“, dodao je Gruško.

Moskva je zabrinuta zbog nekih pravaca moguće saradnje NATO-a i EU. Tu se oseti antiruska orijentacija, izjavio je Gruško.

„Još jedna tema koja je dobila rezonantni odjek je pokušaj NATO-a da ojača saradnju sa EU. Ovde su održani odgovarajući sastanci i dogovoreno je da se nastavi u oblasti takozvanih zajedničkih interesa da se traže mehanizmi povezivanja i efikasnije korišćenje kapaciteta. Ono što ne može da nas ne brine je da NATO pokušava da uvede u EU saradnju na hibridnim operacijama, i ovde je očigledna antiruska orijentacija“, dodao je Gruško.

„EU i NATO su spremni da sarađuju u oblasti strateške komunikacije, i to je novogovor, ili nova definicija kontrapropagande“, rekao je Gruško.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala