„Juronjuz“: Link na „tviter Lavrova“ nenamerna greška

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZES Jurnjuz
Jurnjuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objavljivanje na sajtu TV kanala „Juronjuz“ na engleskom jeziku teksta sa linkom na nepostojeći tviter nalog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova pokazuje neprofesionalnost konkretnih novinara, ali to je urađeno nesvesno, smatra potpredsednik Nadzornog odbora „Juronjuza“ Petar Fjodorov.

Sajt televizije je 18. maja objavio tekst o usvajanju Regionalnog saveta italijanske regije Veneto rezolucije koja poziva na priznavanje statusa Krima i ukidanje sankcija Rusiji. Kao zvaničnu rusku reakciju na ovu odluku, sajt je dao skrinšot navodnog Lavrovljevog naloga na tviteru.

Marija Zaharova - Sputnik Srbija
„Juronjuz“ izmislio Lavrovljev nalog na Tviteru

Situaciju je komentarisala i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je podsetila da Lavrov nema tviter nalog i rekla da je to „lažnjak“ i dezinformacija. U večernjim satima 23. maja, skrinšot je izbrisan iz članka.

Fjodorov je rekao da ova publikacija u njemu izaziva ambivalentnost. „Ipak je informacija o tome šta se desilo u skupštini regije Veneto prošla, makar i na lažan način. Zato što ova informacija nije bila rasprostranjena u evropskim medijima. To jest, barem su čitaoci engleske verzije sajta „Juronjuz“ saznali o tome. Što se tiče toga da nije postojala izjava Lavrova i da on nema tviter nalog, to je profesionalna greška engleskog servisa“, izjavio Fjodorov.

On je podsetio da informacije o sličnim izjavama treba da se proveravaju iz proverenih izvora, što nije bilo urađeno.

„Sklon sam da smatram da je to nesvesna rusofobija, svojstvena delu novinarskog društva koji piše na engleskom. Činjenica je da se i ona i svi koji rade u „Juronjuzu“ nalaze pod ozbiljnim informacionom pritiskom zapadnih mejnstrim medija, koji, svojevoljno ili ne, učestvuju u informacionom ratu protiv Rusije“, dodao je zamenik predsednika Nadzornog odbora „Juronjuza“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala