Nikolić: Mandat Vučiću, u vladi pored SVM još neka lista

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio je danas mandat za formiranje nove vlade nosiocu liste „Srbija pobeđuje“ Aleksandru Vučiću, jer ga je, kako je objasnio, uverio da ima većinu poslanika za formiranje vlade.
Nemanja Šarović na konsultacijama kod predsednika Srbije - Sputnik Srbija
Šarović: Radikali neće u vladu, tražili ostavku predsednika

Nikolić veruje da će osim SVM, još neka od lista koje su obezbedile mandate u budućem parlamentu, biti u vladi.

„Da, deluje mi da će još neka lista biti deo vladajuće većine“, rekao je Nikolić odgovarajući na pitanja novinara nakon konsultacija s predstavnicima svih 11 lista u budućoj skupštini.

Nikolić je rekao da ne bi bilo korektno da novinari to saznaju od njega, već da treba to da čuju od onoga ko sastavlja vladu.

„Nepristojno je da ja kao neko ko je organizovao susret prejudiciram koga će budući madantar uzeti u vladu. Imam svoje procene i informacije, ali molim vas da to saznate od Vučića“, rekao je Nikolić, dodajući da će u vladi, uz SNS, sigurno biti još neko osim SVM, te da možda neće svi oni biti članovi vlade, ali će je podržavati.

Nikolić je rekao da je samo Vučić izložio program kako misli da se ponaša buduća vlada i koje prioritete da ispunjava.

„Svi ostali su došli svesni činjenice da je SNS osvojila najviše mandata i da će sa pravom tražiti mandat za sastavljanje vlade“, rekao je Nikolić, dodajući da je saslušao mišljenje predstavnika svih izabranih lista i da je to bilo u interesu države, a da su svi pokazali poštovanje prema funkciji predsednika.

Intervju sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem - Sputnik Srbija
Nikolić ekskluzivno: Voleo bih i drugi mandat (Video)

Predsednik države je poželeo uspeh budućoj vladi, navodeći da onaj koji ne želi uspeh Vučićevoj vladi želi da svakom građaninu bude lošije.

„Neka ovu vladu koju sada biramo pobedi vlada koja će biti bolja, a ne ona koja će da tvrdi da je to loša vlada. Danas je mnogo lako ostati u opoziciji“, rekao je Nikolić, čije je mišljenje da će pred vladom biti puno izazova

Među njih je svrstao situaciju u EU, migrantsku krizu, jačanje ultradesničarskih snaga širom Evrope, ekonomsku krizu, obezbeđivanje dovoljno investicija u Srbiji i dovoljno proizvoda da uskočimo u druga tržišta, razvoj poljoprivrede…

„U vreme velikih političkih turbulencija, kada su svi protiv vlade, to su sve izazovi za vladu. Želim uspeh ovoj vladi, bilo ko da je osvojio većinu ima pravo da formira vladu i da im poželimo uspeh“, rekao je predsednik države.

Naveo je i da su razgovori sa njima „tekli u različitim tonu“, da su predugo trajali, ali su bili veoma zanimljivi i korisni i za njega i za predstavnike izbornih lista.

Prema njegovim rečima, predstavnici izabranih lista su iskoristili susret da iznesu svoje stavove o situaciji o društvu, slobodi medija, poštovanju prava.

„Veoma sam zadovoljan što su govorili preda mnom uvažavajući da ne stvaram tu vrstu problema, neću ni učestvovati u rešavanju, ali da je moje ponašanje uvek nekakav reper ili znak da li je situacija u društvu dobra ili nije, pa smo tako razgovarali i o tome što vi nazivate izbornom krađom, ja ne bih koristio taj termin dok se ne utvrdi da li je bilo izborne krađe ili nije“, kazao je Nikolić.

Priština panorama - Sputnik Srbija
Srpski izbori dodatno podelili kosovsku vlast i opoziciju

Dodao je da mu je nekoliko njih prenelo da žele da formiraju anketni odbor na tu temu u parlamentu, a da ih je on upitao kako misle da vode državu ako nisu u stanju da organizuju stranku tako da ima članove biračkih odbora na svih više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji.

„Ja ne mogu da tvrdim da su bili pokradeni, pre želim da kažem da su bili regularni, a svako ko tvrdi drugačije ima put kojim to može da ostvari“, rekao je Nikolić.

Kako je naveo, na sastancima je svakog tištilo nešto, osim jedne liste, čiji su predstavnici došli da tište njega.

Nikolić je rekao da će parlament odmah po konstituisanju obavestiti da je mandat za formiranje nove vlade poverio Vučiću.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala