Ukrajinski nacionalisti palili dimne bombe u centru Kijeva (video)

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVUkrajinski nacionalisti iz "Azov" bataljona tokom protesta u Kijevu.
Ukrajinski nacionalisti iz Azov bataljona tokom protesta u Kijevu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktivisti bataljona „Azov“ promarširali su centrom Kijeva i održali miting ispred zgrade Vrhovne rade Ukrajine. Pogledajte video koji prikazuje kako su nacionalisti palili dimne bombe i vatromete na protestu.

Više od stotinu ljudi učestvovalo je u mitingu ispred zgrade Vrhovne rade Ukrajine. Pristalice bataljona „Azov“, kao i predstavnici ekstremističkog „Desnog sektora“ koji su došli na protest, tražili su da se ne dozvoli održavanje izbora na istoku zemlje. U slučaju da oni budu održani, aktivisti će, prema rečima osnivača bataljona, „pomeriti sa mesta“ i Radu i predsedničku administraciju. 

Red na protestu održavalo je 2.000 policajaca. Kako je saopštio predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, policija nije zabeležila grubo narušavanje reda. 

Pitanje održavanja izbora u Donbasu je jedno od ključnih u minskim pregovorima.

Vlasti samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska nekoliko puta su odlagale glasanje. Planirani datum za izbore je 24. jul.

Kijev odlaže usvajanje odgovarajućeg zakona, obrazlažući to potrebom da se zaštiti bezbednost na jugoistoku zemlje. Centralna izborna komisija Ukrajine smatra da će izbori biti mogući tek za dve godine.

Bataljon „Azov“ je u sastavu Istočnog operativno-teritorijalnog udruženja Nacionalne garde Ukrajine, a mnogi njegovi borci imaju neonacističke stavove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala