Putin: Ništa ne prodajemo, ali smo spremni mnogo da kupimo

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ruske Federacije Vladimir Putin
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna i želi da vodi dijalog sa Japanom, uključujući pitanje mirovnog dogovora, izjavio je predsednik Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj trgovini sa tom zemljom u rešavanju spora oko Kurulskih ostrva.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Vrhunac ekonomske krize prošao

„Spremni smo mnogo toga da kupimo, ali ništa nećemo prodati. Spremni smo i želimo da vodimo dijalog sa svim svojim partnerima, uključujući Japan, uključujući zaključivanje mirovnog sporazuma, u čijem kontekstu razmatramo i teritorijalno pitanje“, rekao je Putin. 

On je naglasio da ne povezuje problem Kurilskih ostrva sa pitanjima bilateralne saradnje. 

Rusija i Japan do danas nisu zaključili mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. U Tokiju njegovo potpisivanje povezuju sa rešavanjem takozvanog problema „severnih teritorija“, kako se u Japanu nazivaju četiri ostrva Kurilskog arhipelaga — Kunašir, Šikotan, Iturup i Hamobai. Moskva smatra da ruski suverenitet nad tim ostrvima ne podleže sumnji. 

Posle sastanka sa ruskim predsednikom u Sočiju 6. maja japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je predložio Moskvi novi pristup rešavanju teritorijalnog spora. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala