Protesti u Okinavi zbog zločina američkih vojnika

© AFP 2023 / Toru YAMANAKAAmerički marinci u Japanu
Američki marinci u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protesti se održavaju pred vojnom bazom Kadena na Okinavi. Oni su povezani sa ubistvom lokalne stanovnice, za čiju smrt se sumnjiči jedan Amerikanac, saopštila je televizija NHK.
Diznilend u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Američka baza u Japanu biće pretvorena u Diznilend

„Sve dok ovde postoje baze, to će se ponavljati i ponavljati“, rekao je televiziji jedan od učesnika protesta.

Tridesetdvogodišnjeg američkog državljanina Šinzata Keneta Franklina optužili su za pokušaj da sakrije telo dvadesetogodišnje Rine Simabukuro. Mediji pišu da je on već priznao svoju krivicu, dok su u njegovom vozilu otkriveni tragovi krvi.

Devojka je nestala 28. aprila, kada je napustila kuću, napisavši svom vereniku na društvenoj mreži da ide da se prošeta. Pošto se sledećeg dana nije vratila, mladić se obratio policiji. Policija je pronašla mesto gde je prestao signal GPS sa njenog telefona, i otkrila vozilo Amerikanca koji je dolazio u ovo područje na dan nestanka Japanke.

Zastava Japana i Rusije - Sputnik Srbija
Japan pod velikim pritiskom SAD

Ovo nije prvi slučaj da američki vojnici i službenici baze izvršavaju zločine u Japanu. Jedan od najpoznatijih slučajeva je bio je kad su dva pešadijca silovala japansku devojku na Okinavi.

Oni su pripadali bazi pomorske avijacije Fort Vert u Teksasu i nalazili se na kratkom putu u Okinavi. U noći pred povratak u SAD oni su napali devojku. Događaj je dobio veliki publicitet i izazvao masovne proteste.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala