Moskva traži izvinjenje od Juronjuza za prilog o deportaciji Tatara

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaBrifing portparolke MIP-a Rusije Marije Zaharove
Brifing portparolke MIP-a Rusije Marije Zaharove - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva očekuje zvanično izvinjenje od televizije Juronjuz za prilog o deportaciji krimskih Tatara, izjavila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.
Krim - Sputnik Srbija
Krimski Tatari zabranili ekstremistima da ih zastupaju

„U verziji na ruskom jeziku se govori: Više od 200.000 Tatara je bilo deportovano sa Krima od 18. do 20. maja 1944. godine. Nasilnoj seobi zbog sumnje u saradnju sa Nemcima ukupno je podvrgnuto 20 etničkih grupa, uključujući krimske Tatare, Čečene i Jermen“, napisala je Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku, dodavši da je u engleskoj verziji bio drugi tekst: „Krimski Tatari se sećaju svoje nacionalne tragedije, Staljinove masovne deportacije iz maja 1944. godine više od dva miliona muškaraca, žena i dece“.

Zvanična predstavnica MIP-a Rusije je izjavila da se ne radi o slučajnoj grešci sa dodavanjem dodatnih nula — dva miliona je bilo napisano slovima. Zaharova je obratila pažnju na reči novinara da u „okupiranom Krimu“ zabranjeno obeležavanje godišnjice deportacije.

„Nazovimo stvari pravim imenima. To nisu dvojni standardi u predaji informacija različitim medijima, to je laž“, rekla je Zaharova.

Pomen, vezan za 72-godišnjicu deportaciju krimskih Tatara i drugih naroda van poluostrva održan je na Krimu 18. maja

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala