Zagreb očekuje punu saradnju nove vlade Srbije sa Hagom

© AFP 2023 / Bernd von Jutrczenka Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske
Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska očekuje da će nova vlada Srbije biti i dalje privržena ulasku u Evropsku uniju, što podrazumeva punu saradnju sa Hagom, priznavanje presuda i odluka Haškog suda, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač.

On je to izjavio reagujući na molbu novinara da komentariše odluku Srbije da ne izruči troje zvaničnika Srpske radikalne stranke Haškom sudu.

Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Srbija obavestila Hag: Nema uslova za izručenje radikala

Kovač, koji u Briselu učestvuje u sastanku ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a, bio je i jedan od potpisnika protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će postati 29. članica Alijanse kada se dovrši postupak ratifikacije u svim državama-članicama.

„Hrvatska Vlada i predsednica Republike obećali su da ćemo taj protokol ratifikovati veoma brzo. Potrudićemo se da budemo među prvima koji će ratifikovati ulazak Crne Gore u NATO“, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Kovač je dodao da mu je bila čast da potpiše taj protokol i čestita crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću u ime hrvatske Vlade.

„To je vrlo važna vest za Crnu Goru, ali i za Hrvatsku, jugoistočnu i čitavu Evropu. To je doprinos stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Evrope, vrlo važan dan i za nas u Hrvatskoj“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala