Braća po oružju: Veze sirijske opozicije i DAEŠ-a

© AP Photo / Lefteris PitarakisZastava DAEŠ-a na brdu u blizini sirijsko-turske granice
Zastava DAEŠ-a na brdu u blizini sirijsko-turske granice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski poslanik Eren Erdem izjavio je da turska vlada ignoriše akcije terorista DAEŠ-a. On je objavio dokumente u kojima su dokazi o zločinima terorista, uključujući i one na teritoriji Turske.

U dokumentima se nalaze dokazi o tesnim vezama između DAEŠ-a i sirijske opozicije.

Pripadnici DAEŠ-a pokazuju izuzetno gostoprimstvo prema predstavnicima sirijske opozicije. Novinari RT došli su u posed transkripta razgovora koji su navodno dobili od turske policije.

Ilhami Bali: Koji su to Sirijci? Ako hoće, neka dođu kod nas.

Sulejman Heno: Tu je i Fervaz iz Sirije. On je sa Ibrahimom Oskanom. I tamo je Zektur.

Ilhami Bali: Je li on iz opozicije?

Sulejman Heno: Da, svi su oni iz opozicije.

Ilhami Bali se sumnjiči za veze sa terorističkom grupom DAEŠ i organizaciju nekoliko terorističkih napada, uključujući i eksploziju u Ankari 10. oktobra 2015. Za njegovo hvatanje nudi se nagrada od milion dolara.

Nakon eksplozije, turske vlasti su tvrdile da su mu izgubile trag, međutim dokumenti pokazuju da je u to vreme on i dalje praćen. I, kako se čini, nije sedeo skrštenih ruku.

Bali je, na primer, organizovao medicinsku negu za navodne teroriste DAEŠ-a koji su dolazili u Tursku. Zatim je slao članove grupe preko turske granice nazad u Siriju.

Geografija njegovih aktivnosti je impresivna. Na toj karti nalaze se gradovi i naselja koji se pominju samo u jednom delu objavljenih dokumenata.

Očigledno je da on deluje u celoj Turskoj pri stalnoj pratnji tajne policije. Što se tiče sirijske opozicije, nova informacija ukazuje da je sve teže odrediti ko joj pripada.

Diplomata Majkl Springman primetio je da nije glavno kako teroristi sebe nazivaju već ono što rade.

„Njima nije napisano na čelu ’Ja sam iz umerene opozicije‘, ’Ja sam fanatik‘, ’Ja sam član Nusra fronta‘, ili ’Ja sam borac Al Kaide‘. Glavno je šta oni rade, a ne kako se nazivaju. Na primer, da li žele mirno rešenje konflikta, reforme u politici i ekonomiji… I šta oni za to rade, a ne šta govore“, naglasio je Springman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala