Nova amabasadorka SAD u Ukrajini — Srpkinja

© Foto : armenia.usembassy.govMeri Jovanović, nova ambasadorka SAD u Ukrajini
Meri Jovanović, nova ambasadorka SAD u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ambasador SAD u Ukrajini umesto Džefrija Pajeta biće žena — Meri Jovanović, koja ima srpske, ruske i nemačke korene.

Nova predstavnica Vašingtona u Ukrajini, ocenjuju ruski analitičari, od svog prethodnika nasledila je teško breme, s obzirom na to da Pajet nije uspeo da obuzda kijevske vlasti i vladajuće oligarske klanove.

Jovanovićeva sada treba da učini sve ono što Pajet nije — da Ukrajinu stavi pod punu kontrolu SAD.

Pajet, koji je igrao važnu ulogu u organizovanju državnog prevrata u toj zemlji početkom 2014. godine, biće imenovan za ambasadora SAD u Grčkoj.

Mediji ocenjuju da Jovanovićeva formalno ispunjava sve uslove za „preuzimanje Ukrajine“. Ona je već radila od 2001. do 2004. kao zamenik američkog ambasadora u Kijevu, a od 2005. bila je ambasador SAD u Kirgiziji, a zatim od 2008. do 2011. i u Jermeniji.

​Prethodno je na različitim dužnostima bila u američkim ambasadama u Kanadi, Rusiji, Somaliji i Velikoj Britaniji.

Poslednjih godina je radila kao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za poslove Evrope i Evroazije, a ranije je u Stejt departmentu bila zadužena za odnose SAD sa Skandinavijom, baltičkim zemljama i Centralnom Evropom.

Meri Jovanović je završila Prinstonski univerzitet i Puškinov institut. Odlično govori ruski (nije poznato da li govori i srpski), a magistrirala je na Nacionalnom vojnom koledžu odbrane.

Rođena je u Kanadi. Njen deda po očevoj liniji bio je Srbin, koji se na kraju Prvog svetskog rata obreo u ruskom gradu Čiti.

Za njenog oca Mihaila Jovanovića se zna da je rođen u Čiti odmah posle Oktobarske revolucije 1917. godine, a da je za vreme Drugog svetskog rata uspeo da pobegne iz nacističkog logora.

​O njenom dedi Srbinu postoje šture informacije — navodno se posle rođenja sina vratio u Srbiju, a odatle je otišao u Kanadu.

Za majku Meri Jovanović se navodi da je „napola Ruskinja koja je vaspitavana u Nemačkoj“.

Priča se da je njen deda po majčinoj liniji bio je protivnik boljševika, pa je iz Rusije pobegao u Nemačku, gde je i odrasla njegova ćerka Nađa.

Roditelji Meri Jovanović, Mihailo i Nađa, sreli su se nakon što je njena majka napustila Nemačku.

Nakon nekoliko godina života u Kanadi, porodica se preselila u SAD kada je Meri bilo tri godine.

Odrasla je u američkoj državi Konektikat, gde je 1976. godine završila „Kent skul“, u kojoj je njen otac, polusrbin-polurus predavao francuski i ruski, a majka poluruskinja-polunemica — nemački…

Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Ukrajina priprema plan za vraćanje Donbasa u svoje ruke

Nakon što je diplomirala na Prinstonskom univerzitetu, radila je u Njujorku „u reklamnom biznisu“, a 1986. stupila je u diplomatiju.

S obzirom na to da je već službovala u Kijevu, Jovanovićeva je dobro upoznata sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, gde je ostala upamćena po tome što je optužila drugog predsednika nezavisne Ukrajine Leonida Kučmu da je prodavao oružje i obaveštajnu aparaturu Sadamu Huseinu.

Analitičari sada konstatuju da SAD gube kontrolu nad Ukrajinom, a da Pajet nije u stanju da se nosi sa situacijom. Oni smatraju da rotacija ambasadora nije bila planirana, već da je Vašington bio prinuđen na takav potez.

Stručnjaci nisu želeli da prognoziraju kako će se Jovanović snaći na novoj funkciji, ali su konstatovali da je čeka težak posao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala