Čavez ubijen zbog pokušaja da prekine dominaciju dolara

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsDemonstraciя storonnikov prezidenta Venesuэlы Nikolasa Maduro v Karakase
Demonstraciя storonnikov prezidenta Venesuэlы Nikolasa Maduro v Karakase - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bolest koja je dovela do smrti predsednika Venecuele Uga Čaveza bila je izazvana kako mu se ne bi dozvolilo da prekine dominaciju dolara i promeni međunarodni valutni sistem, izjavio je potpredsednik venecuelanske republike Aristobulo Isturis.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Maduro: Putin je političar nove epohe

„(Ugo) Čavezč je postao glavna meta, neprijatelj broj jedan velikih finansijskih centara i zato su ga ubili. To svi znamo, ali ne možemo da dokažemo“, citira potpredsednika Venecuele Aristobula Isturisa onlajn-izdanje lista „Univerzal“. Po njegovim rečima, Čavez je nameravao da zbaci „jednu od najjačih omči za dominaciju narodom: međunarodni valutni sistem i preimućstvo dolara".

Ne imajući realne dokaze za svoju teoriju, Isturis je naveo da je jedan broj političara koji se u ovom trenutku nalaze na čelu zemalja regiona u to vreme takođe imao simptome onkološke bolesti. On je pomenuo predsednika Paragvaja (2008—2012) Fernanda Luga, njegovu argentinsku koleginicu Kristinu Fernandes de Kiršner (2007—2015), brazilskog lidera Luisa Ignasija Lulu da Silvu (2003—2010) i Dilmu Rusef, koja je došla na čelo najveće zemlje Južne Amerike 2011. godine.

U junu 2011. godine kubanski stručnjaci su potvrdili rak kod Uga Čaveza. U Havani se lečio i imao nekoliko operacija, ali nije uspeo da se izbori sa bolešću. Petog marta 2013. godine Čavez je umro u Karakasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala