Nulandova: SAD neće priznati izbore u Donbasu

© AFP 2023 / Ivan SekretarevPomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da se juče sastala u Moskvi sa pomoćnikom predsednika Rusije Vladislavom Surkovim i ocenika svoje konsultacije u ruskoj prestonici kao konstruktivne. Nulandova je rekla novinarima da je razgovarala o jačanju bezbednosti na istoku Ukrajine i drugim aspektima realizacije Minskog sporazuma.
Sberbanka - logo - Sputnik Srbija
Ruske banke se povlače sa ukrajinskog tržišta

„Juče smo se zadubili u sve aspekte Minskih pregovora, kako možemo ojačati bezbednost, poboljšati pristup OEBS-a, napredovati u političkim obavezama, uključujući pripreme za izbore u Donbasu“, rekla je Viktorija Nuland na kraju konsultacija sa pomoćnikom predsednika Rusije Vladislavom Surkovim.

Prema rečima predstavnika Stejt departmenta, SAD žele da konflikt na jugoistoku Ukrajine bude rešen što pre. Pritom, Vašington ne priznaje izbore u Donbasu ako se oni održe van Minskog sporazuma. Nulandova je takođe uverena da će se realizacija sporazuma pozitivno odraziti na odnose SAD i Rusije.

Iako SAD nisu učesnice „normandijskog formata“, one rade paralelno i sa Kijevom i sa Moskvom, dodala je pomoćnica Stejt departmenta.

Nuland je rekla da je imala susret sa zamenikom šefa diplomatije Rusije Sergejom Rjabkovom. Diplomate su razgovarale o bilateralnim odnosima.

„Odlazim kući nakon konstruktivne runde razgovora. To je veoma važno — održavati razgovore, pokušati da se zajednički reše problemi“, naveo je diplomata na kraju posete Moskvi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala