Ovako ne treba pisati o Rusiji

© REUTERSSovjetski kiosk
Sovjetski kiosk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi zapadni novinari i blogeri koji pokrivaju dešavanja u Rusiji suviše često pribegavaju preuveličavanju, što dovodi do iskvarene slike zemlje u očima evropskog čitaoca, i to postepeno počinje da nervira, smatra kolumnista „Gardijana“ Džim Kovpak.

„Kada sam pre deset godina počeo da pišem o Rusiji, to je bio pokušaj Amerikanca koji živi u stranoj zemlji da razruši stereotipe, kako pozitivne tako i negativne, koji su ukorenjeni u zapadnim medijima“, piše Kovpak.

Satanizacija Rusije - Sputnik Srbija
„Forin polisi“ o Rusiji: Votka, čaše i medved (video)

Autor članka postavlja pitanje zašto se stanovnici evropskih država čude što se Rusija toliko „razlikuje od Zapada“. Prema njegovom mišljenju, jedan od razloga za to je što se Rusija 70 godina razvijala po sovjetskom modelu, koji se principijelno razlikuje od modela zapadnih zemalja.

Bilo to dobro ili loše, sovjetski sistem je imao značajan kulturni uticaj ne samo na Rusiju već i na mnoge bivše sovjetske republike, a takođe i u manjoj meri na zemlje Istočne Evrope, naglašava on.

Drugi problem novinara koji pišu o Rusiji je želja da se tekst „prebiberi“, da bi se dodala ekstremnost u opisivanju događaja u toj zemlji.

„Neki publicisti koriste slučajne reči tipa ’Staljin‘, ’votka‘, ’peljmenji‘, ’babuška‘, ’nuklearno oružje‘, iako se u njihovim tekstovima ne govori ni o čemu od navedenog“, naglašava Kovpak.

Autor članka smatra da takav pristup pisanju tekstova o jednoj državi nervira, bez obzira na to o kojoj državi se radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala