Američka NSA povezana sa hvatanjem osumnjičenih u BiH (video)

Pratite nas
Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) dostavila je podatke na osnovu kojih je vojska SAD 2002. godine uhvatila šest muškaraca u BiH i u tajnosti ih prebacila u zatvor Gvantanamo, navodi se u novim dokumentima koje je objavio internet portal Edvarda Snoudena.

Na veb-sajtu „Intersept“ navodi se da će kompletni podaci o desetogodišnjim aktivnostima NSA biti objavljeni u narednim mesecima.

Prvi paket sadrži 166 dokumenata, koji pokrivaju period od 2003. do 2012. godine. U njima se otkriva da je NSA sarađivala sa ostalim državnim agencijama u ispitivanju zatvorenika u pritvornom centru na Kubi, uključujući formulisanje pitanja i strategije ispitivanja.

NSA je odbila da komentariše te navode, navodi „Intersept“.

Jedan Alžirac, koji je uhvaćen u BiH, bio je zatvoren šest meseci pod optužbom da je planirao napad na Ambasadu SAD, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Jedini nagoveštaj njegove krivice bili su obaveštajni podaci NSA, koje ta služba nije podelila sa vlastima u BiH.

To je bila jedina poznata operacija rendicije koju je vojska SAD obavila izvan Avganistana. Ostale je izvršila Centralna obaveštajna agencija (CIA).

Svi pripadnici „alžirske šestorke“ na kraju su oslobođeni iz Gvantanama do 2013. godine bez podizanja optužnica.

Među objavljenim dokumentima su i podaci o učešću NSA u invaziji na Irak 2003. godine, potom o uspešnoj špijunskoj operaciji protiv Severne Koreje i o prisluškivanju stranih komunikacionih satelita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala