Rusija traži da ukrajinski dug uđe u program MMF-a

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaDolar
Dolar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev, naveo je šef Ministarstva finansija Anton Siluanov.
Zapad mora finansirati Ukrajinu - Sputnik Srbija
Bankrot Ukrajine: Kijev nije platio Rusiji dug

„Za sada nema (dijaloga)… Bez obzira na to što smo mi kao kreditori sami predložili uslove restrukturizacije duga Ukrajine u iznosu od 3 milijarde dolara. Ukrajina na njih nije nikako reagovala. Od Ukrajine nismo dobili nikakve prihvatljive predloge“, rekao je Anton Siluanov u intervjuu televiziji „Rusija 24“.

Prema rečima šefa Ministarstva finansija strane su vodile samo „tehničke pregovore“. On je nazvao glupošću informaciju da su na njima bili predloženi uslovi restrukturizacije gori od onih koji nude komercijalni kreditori. 

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od nje kupila Rusija.

Kijev očekuje da će Moskva pristati na restrukturizaciju duga po uslovima kao kod komercijalnih kreditora. Međutim, Rusija je to odbila, insistirajući na tome da je taj dug suvereni, što znači da pitanje o njegovom restrukturiranju treba posebno da se rešava.

Taj slučaj će biti bez presedana u međunarodnom pravu — pitanja duga između država nikada pre nisu dolazila do suda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala