„Lomonosov“ počeo da šalje podatke

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaKosmodrom Vostočni
Kosmodrom Vostočni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Satelit „Mihail Lomonosov“ koji je lansiran sa kosmodroma „Vostočni“ 28. aprila, počeo je da šalje naučne podatke, saopštili su u pres-službi kompanije „Roskosmos“.
Prvo lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma „Vostočni“ - Sputnik Srbija
„Roskosmos“ objavio snimak sa rakete prvog lansiranja sa „Vostočnog“ (video)

„Dobijene su prve slike sa kamera ultraširokog vidnog polja ’Šok‘ koje predstavljaju prototip budućeg svemirskog sistema upozorenja o opasnostima od udara asteroida i sprečavanja sudara sa veštačkim objektima. Već u prvim kadrovima su snimljene desetine veštačkih satelita i njihovih delova (svemirskog otpada) koji prolaze pored „Lomonosova“, saopštili su u „Roskosmosu“.

Instrumenti na „Lomonosovu“ kasnije će ući u sastav jedinstvenog, ujedinjenog sistema sa kopnenim infrastrukturnim sistemom robotizovanih teleskopa MGU „Master“. Osim toga, podaci „Šoka“ biće korišćeni za pretragu bleska gama-talasa u vidljivom spektru.

Lansiranje rakete sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Lansirana prva raketa sa kosmodroma „Vostočni“ (video)

Trenutno se satelit nalazi u prvoj fazi ispitivanja. Test su već prošli instrumenti „Depron“ koji su sastavni deo opreme za monitoring i istraživanje kosmičke radijacije i IMISS-1 koji je napravljen za „testiranje sistema mikroubrzanja, namenjenog za korišćenje u naprednim uređajima za nadoknađivanje poremećaja slušnog aparata“.

Takođe su proverena tri instrumenta koja proučavaju astrofizičke pojave.

Prvi put sa „Vostočnog“ — Sojuz se vinuo u nebo - Sputnik Srbija
Prvi put sa „Vostočnog“ — Sojuz se vinuo u nebo

„Naučni rad je stabilan. Podaci se šalju bez izobličavanja. U najskorije vreme će biti nastavljeno testiranje nove grupe instrumenata“, izjavili su u pres-službi.

„Lomonosov“ je napravila korporacija VNIIEM po nalogu Moskovskog državnog unuverziteta (MGU) i poslat u kosmos tokom prvog lansiranja sa ruskog kosmodroma „Vostočni“. Masa aparature je 625 kilograma. Očekuje se da vek njegovog aktivnog rada bude tri godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala